Auschwitz nu: Drie generaties verder

Archief
tot 31 mei

​Vijfenzestig jaar na de bevrijding van Auschwitz is de multimediale presentatie Auschwitz nu. Drie Generaties verder te zien. Het is het verslag van de reis die Judith Belinfante (1943, oud-directeur Joods Historisch Museum) en haar zoon Alexander David Jansen (1977) naar deze plek maakten en is een eerbetoon aan hun vermoorde voorouders. In teksten en foto's schetsen zij hun persoonlijke confrontatie met het verleden en het nu. Auschwitz nu was van 26 januari t/m 31 mei 2010 te zien in de Hollandsche Schouwburg en werd ook op het voormalig kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork gepresenteerd.

Op 28 oktober 1944 werden David Eduard Belinfante (Den Haag, 1875) en Judith Belinfante-Mendes da Costa (Amsterdam, 1881) met het allerlaatste transport weggevoerd van Theresienstadt (Terezín, Tsjechië) naar Auschwitz (Oswiecim, Polen). Eduard overleed onderweg, zijn vrouw Judith werd na aankomst op 30 oktober 1944 vergast. In juni 2009 maakten kleindochter Judith Belinfante en achterkleinzoon Alexander David diezelfde reis - een eerbetoon aan hun voorouders om hun een plek terug te geven in de familiegeschiedenis. Een plek die lange tijd was stilgezwegen vanwege het te pijnlijke en onvoorstelbare verleden.

De presentatie Auschwitz nu bestaat uit woord en beeld. De korte, intense teksten van Judith Belinfante gaan over de slachtoffers en de sporen die nog aan hun aanwezigheid doen denken. De foto's van Alexander David lijken daarentegen een afstand te suggereren en tonen een 'schuldig' landschap dat de herinnering aan het verleden in zich heeft opgenomen. De regie is van Marc Belinfante, de muziek van Joost Belinfante.

Auschwitz nu is in complete vorm als boek verschenen (verkrijgbaar in de Hollandsche Schouwburg en de Museumshop van het Joods Historisch Museum). Op het voormalig kampterrein bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork werd een keuze uit de teksten en foto's van Auschwitz nu tentoongesteld. De teksten en vijf panoramafoto's met een totale lengte van bijna vijfentwintig meter waren eveneens van 26 januari t/m 31 mei 2010 te bezoeken.

De presentatie maakte ook deel uit van de Holocaust Memorial Week (25 t/m 31 januari 2010) die werd afgesloten met de Auschwitz Herdenking (Holocaust Memorial Day) op zondag 31 januari.

Bekijk hier de multimediale presentatie Auschwitz nu. Drie generaties verder.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.