Amsterdam Light Festival in het Joods Cultureel Kwartier: Prachtig verlichte gebouwen en bijzondere evenementen

Archief
tot 19 januari

Het Joods Cultureel Kwartier doet mee aan het Amsterdam Light Festival. De historische binnenstad van Amsterdam is ruim 50 winterdagen het sfeervolle decor voor het internationale licht- en waterfestival. Het festival toont verschillende lichtsculpturen, projecties en installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars in de openbare ruimte. De wandelroute, Illuminade, vindt plaats in de Amsterdamse binnenstad.

Het festival vindt plaats van vrijdag 6 december 2013 t/m zondag 19 januari 2014. In deze periode zijn het Joods Museum, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg prachtig verlicht en is er een speciaal evenementenprogramma.

Lichtkunstwerk De Hollandsche Schouwburg in de Illuminade

De Hollandsche Schouwburg doet tevens mee aan de Illuminade van 12 december t/m 5 januari. Op de gevel van het gebouw wordt de projectie Vaarwel / Last Words getoond.

De Hollandsche Schouwburg werd in de oorlogsjaren gebruikt als verzamelplaats voor Joodse mannen, vrouwen en kinderen voordat ze naar concentratie- en vernietigingskampen werden gedeporteerd. De montere, lieve en soms hoopvolle briefjes aan familie of vrienden die ze vanuit de Schouwburg wisten te verzenden, vormen een schril contrast met de verschrikkelijke en hopeloze situatie waarin de schrijvers zich bevonden. Deze briefjes, vaak de laatste bewaard gebleven woorden van de afzender, vragen bijvoorbeeld of de ontvanger een muts of toiletpapier wil sturen of voorlopig voor de honden wil zorgen.

Tijdens het Amsterdam Light Festival worden de handgeschreven of getypte briefjes en foto's van de schrijvers uit de collectie van het Joods Museum digitaal bewerkt om ze over de hele gevel van de Hollandsche Schouwburg te projecteren. Woorden die illustreren wat zich in het hart van Amsterdam afspeelde tijdens de oorlogsjaren.

Help kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes om hun lichtkunstwerk op de Hollandsche schouwburg te realiseren:
> Steun dit project op Voordekunst.nl

Evenementen tijdens het Amsterdam Light Festival

Do 19 dec 2013 | 19.30 - 20.30 uur | Portugese Synagoge
Eric Vaarzon Morel & Oene van Geel: Flamencogitarist Eric Vaarzon Morel laat al jaren de veelzijdigheid van de flamenco horen, onder andere door samen te werken met altviolist Oene van Geel, die onlangs de VPRO/Boy Edgarprijs won. Lees verder...

Ma 23 en 30 dec 2013 | 17.00 - 20.00 uur | Portugese Synagoge
Avondopenstelling met kaarslicht: Bekijk en geniet van de met kaarslichten verlichte synagoge tijdens de speciale avondopenstelling rond de feestdagen. Naast de Museumnacht is dit een unieke mogelijkheid om de synagoge zo te aanschouwen buiten diensten of evenementen om. Deuren open om 17.00 uur. Entree met ons normaal entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier (€ 12,-) of € 6,- voor de avondopenstelling (alleen geldig op een van deze avonden).

Ma 30 dec 2013 | 15.30 - 19.00 uur | Speciaal arrangement
Combineer de Illuminade met een bezoek aan het Joods Cultureel Kwartier en beleef de verhalen van de Hollandsche Schouwburg en de avondopenstelling van de Portugese Synagoge met een deskundige Artifex gids.

U wordt warm ontvangen bij Café Smit & Voogt met een kop soep, brood en een drankje. Daarna neemt de gids u mee naar de Hollandsche Schouwburg, waar u stilstaat bij het monument in de binnentuin, de tentoonstelling en de korte film die vertoond wordt. Het bezoek aan de Hollandsche Schouwburg wordt vervolgd met een kijkje in de Portugese Synagoge, die compleet wordt verlicht door ontstoken kaarsen tijdens de speciale avondopenstelling voor het Amsterdam Light Festival. Nadat de gids ook in de synagoge een toelichting gegeven heeft over het pand en zijn geschiedenis, maakt u tenslotte een Illuminade wandeling met de gids langs de verschillende lichtkunstwerken die vaak speciaal voor het Amsterdam Light Festival zijn vervaardigd. Prijs: €32.50
> Boek het arrangement

Do 16 jan 2014 | 19.30 - 20.30 uur | Portugese Synagoge
The Hague String Trio: Drie bevelogen musici, die na jaren studie en uitvoeringen over de hele wereld in Den Haag hun strijktrio oprichtten. Ze richten zich op kamermuziek van bekende componisten, maar evengoed op vergeten grootheden, met vanavond o.a. Schubert en Webern. Lees verder...

Hele periode | tijdens openingsuren overdag | Hollandsche Schouwburg
Film: Enkele reis. Zestien maanden deportatie uit de Hollandsche Schouwburg. De film geeft een beeld van de periode 20 juli 1942 tot 19 november 1943 toen dit imposante gebouw als verzamelplaat voor Joden fungeerde. Hiervandaan werden zij vervolgens weggevoerd, zogenaamd om te werken, maar in feite met de bedoeling om vermoord te worden. Naast foto's dagboeken, documenten en enkele filmbeelden, vertellen ooggetuigen op indringende wijze hun verhaal. De film is doorlopend te zien tijdens openingsuren). Lees verder en bekijk de trailer...

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.