De verdwenen collectie-Heppner

Podcast

De Joodse kunsthandelaar Albert Heppner wordt op 5 november 1941 beroofd door de nazi’s. Zij nemen op die dag 6 waardevolle kunstwerken uit zijn collectie in beslag. De schilderijen zijn tot op de dag van vandaag spoorloos. Podcastmaker Marieke de Veer probeert te reconstrueren wat er met de schilderijen is gebeurd. Ze belandt in onuitputtelijke archieven, ontmoet toegewijde onderzoekers en ze leert Max kennen, de zoon van Albert. Het is een reis dwars door de geschiedenis - van het vooroorlogse Berlijn tot het Florida van nu. Op zoek naar aanknopingspunten van de verdwenen collectie Heppner…

Maar bovenal blijkt deze reis een zoektocht naar confronterende antwoorden. Wat betekent het wanneer - na je burgerrechten, vrijheid en waardigheid - ook je meest dierbare bezittingen worden afgenomen? Welke waarde vertegenwoordigt bezit? En hoe lang moet je blijven zoeken naar iets dat spoorloos is?

Het verhaal over de verdwenen collectie Heppner maakt deel uit van de tentoonstelling Beroofd, die tot en met 27 oktober 2024 te zien is in het Nationaal Holocaustmuseum en het Joods Museum. De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Joods Cultureel Kwartier en het Rijksmuseum.

Nu luisteren

De verdwenen collectie-Heppner is een zoektocht naar gerechtigheid. Luister nu naar deze vierdelige podcast-serie over Max Amichai Heppner (1933) en de collectie van zijn familie.

Mede-gefinancierd door de Europese Unie

Mede-gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

De verdwenen collectie Heppner is een podcast van het Nationaal Holocaustmuseum en het Joods Museum, in samenwerking met Eelke Muller, senior onderzoeker van het Expertisecentrum Restitutie van het NIOD: Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.