Livestream | Online opening Een graf in de wolken

Donderdag 10 december 2020, 18.00

Voor geluid, klik op het geluidsicoontje rechtsonder!

Op 10 december openen we online onze nieuwe tentoonstelling: Een graf in de wolken, over het gedicht Todesfuge van Paul Celan. Het liefst hadden wij de tentoonstelling met je samen in het museum geopend, maar wegens de covidmaatregelen ontmoeten we je nu digitaal! De online opening is live te volgen via deze pagina en de Facebookpagina van het JCK - je hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Tijdens de opening spreken we met JCK conservator Judith Hoekstra, gastconservator Paul Sars (Radboud Universiteit) en Helly Oestreicher, én stadsdichter van Amsterdam Gershwin Bonevacia, die ook een speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt gedicht zal voordragen.

Over de tentoonstelling

75 jaar geleden schreef dichter Paul Celan het wereldberoemde gedicht Todesfuge over zijn ervaringen tijdens de Holocaust. Dit jaar is het respectievelijk 100 en 50 jaar geleden dat Celan geboren werd en stierf. Reden voor het Joods Cultureel Kwartier een tentoonstelling te wijden aan dit gedicht en zijn auteur. De tentoonstelling Een graf in de wolken belicht de grote reikwijdte van het gedicht. De artistieke invloed ervan reikt van Anselm Kiefer, die 25 jaar lang schilderijen maakte die aan Todesfuge refereren, tot aan de muziek van de Duitse punkband Slime. Daarnaast kreeg het op verschillende momenten ook een maatschappelijke en politieke rol. In de tentoonstelling wordt de bezoeker geprikkeld zelf de verschillende betekenislagen van het gedicht te ontdekken. Bijzonder: één van de drie originele typoscripten heeft in de tentoonstelling een prominente plaats. Het wordt gepresenteerd in een multimediale installatie van kunstenaar Helly Oestreicher, van wie ook ander werk te zien is.

Lees er meer over op jck.nl/eengrafindewolken

Een graf in de wolken, tentoonstelling over het gedicht Todesfuge van Paul Celan is te zien in het Joods Historisch Museum van 11 december 2020 - 16 mei 2021. Op jck.nl/tickets kun je een timeslot reserveren voor een veilig en rustig bezoek!

This site is also available in English.