Tentoonstelling

Wisselvitrine: Provenance Unknown. An Imaginary Family Portrait Installatie van Tonie van Marle

3 mei t/m 7 juli 2013

Provenance Unknown, An Imaginary Family Portrait is een installatie over een onbekende joodse opticien en zijn denkbeeldige familie. Het is een hommage aan een 'gefantaseerde' familie, die een vernietigde joodse generatie vertegenwoordigt.

'Pleasure'
'Pleasure'

Het idee voor dit werk ontstond na de vondst van een collectie brillenglazen van een onbekende opticien op een Amsterdamse rommelmarkt. De installatie bestaat uit vijf portretten, een familiestamboom, twee portretten van de opticien en zijn zoon en een kistje met een knipsel uit een Israëlische krant. De abstracte portretten verbeelden de joodse cultuur: Gezag, Wetenschap, Wijsheid, Gratie en Plezier.

Tonie van Marle studeerde af aan de Akademie voor Kunst en Industrie in Enschede en behaalde een Master of Arts in Engelse en Anglo-Ierse letterkunde in Dublin. Haar werk bestaat uit installaties, objecten en tekeningen, met thema's die verwijzen naar archeologie, geschiedenis en natuurhistorie. Met haar in memoriam-projecten, waaronder Provenance Unknown, verplaatst van Marle zich in het leven van individuen die niet gedocumenteerd staan in de officiële geschiedschrijving. Door middel van sympathetic imagination (inlevende verbeelding) maakt zij deze onbekenden zichtbaar en krijgen zij een plaats in ons historisch geheugen.


Tonie van Marle

This site is also available in English.