Tentoonstelling

Wisselvitrine: Foto's Ed van der Elsken - Amsterdamse Waterloopleinbuurt 1947-1970

5 juni t/m 31 augustus 2014

Het Joods Historisch Museum heeft zeven foto's van Ed van der Elsken aangekocht. De foto's maken deel uit van Van der Elskens reportage van de Amsterdamse Waterloopleinbuurt, een aantal jaar voordat deze ingrijpend veranderde. Het JHM toont de fotoreeks tot en met 31 augustus 2014 in de Wisselvitrine.van der Elsken

Het JHM verzamelt sinds enige jaren actief kunstwerken en foto's met betrekking tot de oude Jodenbuurt in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog. De thematiek van deze foto's van Van der Elsken sluit aan bij werken in de museumcollectie van onder meer fotografen Emmy Andriesse en Philip Mechanicus.

Ed van der Elsken (1925-1990) woonde in de jaren zestig in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam. Als straatfotograaf liep hij vaak in de oude Jodenbuurt en op het Waterlooplein. Rond 1964 maakte hij er een uitvoerige reportage. In zijn spontane, directe en grofkorrelige stijl wist Van der Elsken de grauwheid van de buurt vast te leggen. Zijn foto's maken de kijker bewust van de vele leegstaande huizen, waarvan de joodse bewoners tijdens de oorlog meestal waren weggevoerd en vermoord.

Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum, Courtesy Annet Gelink Gallery, AmsterdamBekijk de foto's in het Joods Historisch Museum:

Plan uw bezoek Toegangsprijs
Locatie & route Koop uw ticket online

Van der Elsken nu in het Stadsarchief

Deze foto's worden tegelijkertijd getoond met de grote tentoonstelling Amsterdam! Ed van der Elsken, oude foto's 1947-1970 in het Stadsarchief en met de herdruk van Van der Elskens beroemde boek Amsterdam uit 1979.

Laatste beelden oude Waterlooplein

Ed van der Elsken filmt in 1967 het Waterlooplein op de (vermeende) laatste dag van de oude opstelling. Na die dag moet het Waterlooplein verplaatsen en kleiner worden. Hij spreekt met mensen op straat die daar hun spullen verkopen en met de mensen die de spullen kopen. De korte film werd in 2000 uitgezonden in De verliefde camera bij de VPRO.
Bekijk de video hier (12 min).

Meer over het Waterlooplein en de oude Jodenbuurt

Amsterdam! Ed van der ElskenFotoboek: Amsterdam! Ed van der Elsken

In mei is het fotoboek Amsterdam! Ed van der Elsken opnieuw uitgegeven door Top Notch in samenwerking met Lecturis en Uitgeverij Bas Lubberhuizen. Ruim 300 negatieven zijn door het Nederlands Fotomuseum opnieuw ingescand en bewerkt voor de unieke heruitgave van het boek. De opmaak van het boek is in handen van het Anthon Beeke collectief, geheel in lijn met de originele opmaak. Het boek is verschenen met zowel de originele Nederlandse onderschriften als in een Engelstalige uitgave. Het boek is te koop in onze museumshop!

This site is also available in English.