Tentoonstelling

Van dada tot surrealisme: Joodse avant-garde kunstenaars uit Roemenië

1 juni t/m 2 oktober 2011

Het Joods Historisch Museum toont een prachtige overzichtstentoonstelling van joodse avant-garde kunstenaars uit Roemenië: Van dada tot surrealisme. Ruim zeventig kunstwerken uit de periode 1910-1938 zijn t/m 2 oktober 2011 te zien in het museum. De meeste werken zijn nooit eerder in Nederland en zelfs niet buiten Roemenië getoond.

© Victor Brauner, Voor mijn geliefde Saşa Pană, 1930. C/o Pictoright Amsterdam 2011
© Victor Brauner, Voor mijn geliefde Saşa Pană, 1930. C/o Pictoright Amsterdam 2011


Kunstenaars als Victor Brauner (1903-1966), Marcel Janco (1895-1984) en Max Herman Maxy (1895-1971) wisten het Roemeense publiek in de jaren twintig van de vorige eeuw te overrompelen met hun onbevreesde experimenteerlust. Surrealistische, abstracte en expressionistische werken, picto-poëzie, en persoonlijke varianten op het constructivisme: niets was te gek voor deze kunstenaars. Samen met collega's als Arthur Segal (1875-1944) stonden zij aan de wieg van een spraakmakende avant-gardistische beweging.

Brauner, Janco en Maxy lieten het Roemeense publiek in 1924 voor het eerst kennis maken met moderne kunst uit Europa. Ook later lieten zij van zich horen door mee te werken aan bekende tijdschriften als 75 HP, Punct en Integral. De tentoonstelling Van dada tot surrealisme laat de opkomst en ontwikkeling van verschillende joodse artiesten afkomstig uit Roemenië zien: Segals neo-impressionistische kunst, Brauners surrealistische werken, Janco's portretten, landschappen en genretaferelen en Maxy's groeiende belangstelling voor maatschappelijke thema's.

© Victor Brauner, Portret van André Breton,1934. Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris. C/o Pictoright Amsterdam 2011
© Victor Brauner, Portret van André Breton,1934. Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris. C/o Pictoright Amsterdam 2011Ontwikkelingen binnen de kunst in het begin van de twintigste eeuw in Roemenië zijn nauwelijks serieus bestudeerd. Vanwege het sterke antisemitisme in het Oostblok in die tijd en in de decennia daarna wisten kunsthistorici toen wel beter dan te publiceren over kunstenaars van joodse afkomst. Zo bleef dit onderwerp lang uit het zicht van het westen. Het Joods Historisch Museum geeft het publiek nu de gelegenheid om de unieke werken van de avant-garde kunstenaars te bekijken. De tentoonstelling Van dada tot surrealisme. Joodse avant-garde kunstenaars uit Roemenië, 1910-1938 onderstreept het lang verwaarloosde belang van Boekarest voor de Europese avant-garde en gaat in op de relatie tussen joods-zijn en radicale moderniteit.

Virtuele tentoonstelling
Naast de expositie in het JHM is een selectie van de werken ook online te bezichtigen. De kunstwerken kunnen hier in detail bekeken worden. Daarbij is het mogelijk de bijbehorende informatie over het tentoongestelde object te lezen of om verschillende kunstwerken van dezelfde maker op te zoeken. De tentoonstelling is in het Nederlands en Engels beschikbaar.

Bekijk hier de virtuele tentoonstelling The Jews of Romania van Beth Hatfutsoth.

Bij de expositie verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie (€ 29,95) onder meer verkrijgbaar in de Museumshop van het JHM.

Voor de tentoonstelling Van dada tot surrealisme geldt een toeslag van € 2,00. Neem voor meer informatie contact op met Publieksservice & Sales.

This site is also available in English.