Tentoonstelling

Tot het doek valt: Joods theater tijdens de Tweede Wereldoorlog

6 maart t/m 31 december 2009

In de Hollandsche Schouwburg is dagelijks de videopresentatie Tot het doek valt te zien. De videopresentatie schetst in oude beeld- en geluidsfragmenten de kleurrijke theatergeschiedenis van de Hollandsche Schouwburg; het theater dat in 1942 een deportatieplaats werd. De nadruk ligt op de muziek- en theaterstukken, de revues en operettes die tot en met 1942 op deze plek zijn opgevoerd. Veel liedjes hebben latere generaties geïnspireerd. Voor menigeen vormen zij een bijzondere herinnering aan een rijk en groots verleden.

Programmaboekje van het Griekse blijspel Amphitryon in de Hollandsche Schouwburg, 1930. Collectie Theater Instituut Nederland
Programmaboekje van het Griekse blijspel Amphitryon in de Hollandsche Schouwburg, 1930. Collectie Theater Instituut NederlandTot het doek valt in de Hollandsche Schouwburg sluit aan op de tentoonstelling Lach… en Vergeet! Liedjes van joodse artiesten die van 6 maart tot en met 21 juni 2009 was te zien in het Joods Historisch Museum. Tientallen liedjes, oude geluidsopnamen en mooi geïllustreerde bladmuziek uit de periode 1890 tot 1960 gaven een beeld van het uitgaansleven waarin joden een belangrijke rol speelden. In Tot het doek valt wordt specifiek ingegaan op de functie die de Hollandsche Schouwburg vervulde.

De videopresentatie Tot het doek valt (15 minuten en Engels ondertiteld) is dagelijks en doorlopend te zien in de entreehal van de Hollandsche Schouwburg, Plantage Middenlaan 24, Amsterdam.

This site is also available in English.