Tentoonstelling

Springlevend: Fototentoonstelling ter gelegenheid van 60 jaar Cefina

11 juli t/m 24 augustus 2008

Deze zomer presenteert het JHM in de galerijen van het JHM Zomercafé Springlevend, een fototentoonstelling ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de Stichting Cefina. Cefina is de enige centrale fondsenwerver voor sociaal werk in joods Nederland. Met het ingezamelde geld wordt een grote verscheidenheid aan joodse instellingen ondersteund op het gebied van onderwijs, maatschappelijk werk en gezondheidszorg.

De drieling Sharon, Rachel en Xamira en hun broer Nathan. De zusjes zijn lid van Tikwatenoe, de jeugdorganisatie van de Joodse Gemeente Amsterdam. Foto: Nathalie Ezendam Keller

In 2007 vierde de stichting zijn 60-jarig jubileum met de uitgave van Springlevend - een feestelijk magazine, waarvoor bekende schrijvers en fotografen werden gevraagd om op geheel eigen wijze invulling te geven aan de doelen waarvoor Cefina zich inzet. Tien bekende Nederlandse schrijvers, onder wie Adriaan van Dis, Connie Palmen, Marga Minco en Jessica Durlacher, schreven speciaal voor deze uitgave een verhaal, en negen fotografen maakten fotoreportages in door Cefina ondersteunde instellingen.

De in Springlevend afgebeelde fotoseries doen de gekozen titel van het magazine volledig recht. Dat de joodse gemeenschap in Nederland vandaag de dag inderdaad bruist van leven wordt getoond door onder andere portretten van markante bewoners van het woonzorgcentrum mr. L.E. Visserhuis in Scheveningen en van ontluikende pubers op het Maimonides Lyceum, foto's van spelende kinderen op basisschool Rosj Pina en van doorleefde handen van cliënten van het Sinai Centrum.

Springlevend toont het werk van de fotografen Shirley Barenholz, Hester van de Belt, Wouter de Boer, Maurice Boyer, Nathalie Ezendam Keller, Charles van Gelder, Alex de Groot, Annaleen Louwes en Pauline Prior.

This site is also available in English.