Presentatie

Indrukwekkende oorlogsvondst

Kistje meer dan 70 jaar verstopt onder een woning in Amsterdam-Zuid

Diep weggestopt in de kruipruimte onder een woning aan de Stadionkade in Amsterdam trof elektricien Guus Braam op 14 december 2016 een geldkistje aan. Het kistje bleek papieren te bevatten van de Duits-joodse familie Redlich, die in de jaren veertig in het huis woonde. De documenten en een bijgevoegd glasnegatief met een portretfoto onthullen een aangrijpend oorlogsverhaal.

Vader Fritz Redlich (1887) werd in Hamburg geboren en trouwde in 1921 met de eveneens uit Hamburg afkomstige Thekla Harth. Het echtpaar kreeg twee zoons, Peter (1922) en Günther (1923). De jongens werden bewust joods opgevoed en bezochten in Hamburg onder meer de Talmud Toraschool.

In 1938 vluchtte het gezin Redlich – vader, moeder en twee zoons – uit nazi-Duitsland naar Amsterdam, waar de familie in een woning trok aan de Stadionkade. De beide zoons burgerden snel in. De oudste zoon Peter deed een ‘inburgeringscursus’ aan de Deurlooschool. Daarna volgde hij een opleiding voor analist en werkte hij bij een bureau voor binnenhuisarchitectuur, Asscher Interieurs. Ook besteedde hij tijd en geld aan een bootje dat hij had gekocht. We kennen deze details van het leven van Peter Redlich omdat hij zijn inkomsten en uitgaven bijhield in een kasboek, dat eveneens in het kistje werd aangetroffen.

In het oorlogsjaar 1941 nam zijn leven een dramatische wending. Peter Redlich werd op 11 juni – hij was toen negentien – bij een razzia op straat opgepakt en via interneringskamp Schoorl naar concentratiekamp Mauthausen gestuurd. Daar werd hij op 13 september 1941 vermoord.

Voordat zijn ouders en broer in oktober 1941 onderdoken, verstopten zij het kistje in de kruipruimte onder hun woning. Omdat Peter Redlich toen al dood was, is het aannemelijk dat het zijn portret is op het glasnegatief dat zij in het kistje legden. In 1944 werden zij waarschijnlijk verraden. Via Westerbork werden zij gedeporteerd naar Auschwitz, waar Fritz en Thekla Redlich op 11 februari en Günther Redlich op 30 juni 1944 vermoord werden.

Door de vondst, die onlangs aan het Joods Historisch Museum is overgedragen, kan de geschiedenis van de familie Redlich nu na meer dan 70 jaar verteld worden.

Een aantal documenten en een afdruk van het negatief zijn te zien in het Joods Historisch Museum.

Meer informatie over het gezin van Peter Redlich staat op de website van het Joods Monument.

This site is also available in English.