Tentoonstelling

Sluyser en Sluyser

23 april t/m 14 juni 2009

Van 23 april tot en met 14 juni 2009 is in de nieuwe wisselvitrine van het JHM onder de titel Sluyser en Sluyser een presentatie te zien van foto's, brieven en manuscripten van de bekende chroniqueur van het joodse leven Meyer Sluyser (1901-1973) en enkele schilderijen van diens zoon, de biochemicus Mels Sluyser (1930). Aanleiding tot deze presentatie vormt een recente aanwinst van enige archiefstukken en foto's met betrekking tot Meyer Sluyser ons geschonken door zijn zoon Mels. 
 

Mels Sluyser, broodjeszaak, 2008
Mels Sluyser, broodjeszaak, 2008

Vader Sluyser was socialist, propagandist voor de PvdA, notoire dwarsligger maar voor alles schrijver en journalist die vooral bekendheid heeft gekregen als schrijver van boeken als Er groeit gras in de Weesperstraat en Die en die is er nog…,waarin hij met zijn vaardige pen het vooroorlogse joodse leven in Amsterdam schildert. Zijn zoon, de biochemicus Mels Sluyser (1930), is wat betreft die aandacht voor het nostalgische in de geschiedenis van de joden op geheel eigen wijze in de voetsporen van zijn vader getreden. Waar Meyer het joodse leven met de pen schildert daar doet Mels hetzelfde met olieverf in schilderijen als 'Broodjeswinkel' (2008), 'Jiddisje gein' (2007), 'Nesjomme' (2007) en 'Schnorrer' (2008). De schilderijen van Mels roepen, net als het proza van zijn vader, de sfeer op van een verdwenen joodse wereld.

De presentatie toont ook nog een andere kant van Meyer Sluyser. Zo belichten de getoonde foto's en documenten onder andere de periode dat Sluyser en zijn gezin zich tussen 1940 en 1945 in ballingschap in Engeland bevindt. Het materiaal toont ons onder andere correspondentie met zijn in Nederland achtergebleven familie, zijn benoeming tot lid van de Buitengewone Raad van Advies van de regering in ballingschap en gunt ons een blik op Sluysers spionagewerkzaamheden, compleet met een in code gestelde brief waarin niets is wat het lijkt…

This site is also available in English.