Tentoonstelling

Sam Drukker - Minje: Presentatie in het Kunstkabinet

21 maart t/m 22 juni 2014

Voor de installatie Minje portretteerde Sam Drukker tien joodse mannen die de Tweede Wereldoorlog als volwassen man hebben meegemaakt: een eerbetoon aan de joodse traditie en aan 'overleven'. Hier is een generatie afgebeeld die de gebroken draad na de oorlog weer moest oppakken en doorgeven aan de volgende generatie. Sam Drukker voelt zich deel van die volgende generatie en komt met dit werk dicht bij zichzelf, in een zoektocht naar zijn eigen identiteit.

Sam Drukker
Sam Drukker

De naam Minje (Jiddisch voor minjan) verwijst naar het gebed welke een minimum van tien mannen die bar mitswa vereist. Het begrip minjan is afgeleid uit de Tora, waarin het aantal 'tien', als het mensen betreft, als een 'gemeenschap' wordt beschouwd. Het is bij dit gebed belangrijk om als 'gemeenschap' mee te leven. Drukker heeft om die reden tien mannen geportretteerd voor deze installatie als herinnering aan een verdwijnende generatie. De geportreteerde joodse mannen zijn inmiddels tussen de 87 en 103 jaar oud.

Het begrip minjan is afgeleid uit de Tora, waarin het aantal 'tien' als het mensen betreft als een 'gemeenschap'wordt beschouwd.

Sam Drukker met de tien geportretteerde mannen in het museum

Sam Drukker met de geportretteerde mannen

Enkele portretten uit de collectie

Sam Drukker, Minje / Minjan, 2012-2013, olieverf op doek en paneelSam Drukker, Minje / Minjan, 2012-2013, olieverf op doek en paneelSam Drukker, Minje / Minjan, 2012-2013, olieverf op doek en paneelSam Drukker, Minje / Minjan, 2012-2013, olieverf op doek en paneel

De presentatie is te zien in het kunstkabinet van het Joods Historisch Museum.

Boek Sam Drukker - Minje, een eerbetoon aan overleving

Bij deze installatie Minje is ook een boek verschenen : Sam Drukker - Minje, een eerbetoon aan overleving (tekst Sam Drukker, voorwoord Irene Faber. Uitgeverij Waanders & Kunst, € 17.50). U kunt het boek kopen bij de Museumshop van het Joods Historisch Museum.

This site is also available in English.