Tentoonstelling

Project Lücke: 8 vazen van was van Ulrike Möntmann

1 januari 1998 t/m 1 augustus 1999

Lücke is een project van de kunstenares Ulrike Möntmann (1955). Het staat van februari tot en met juli 1998 in de Sjoelgass van het Joods Historisch Museum opgesteld.

Het project draait om het begrip leemte, leegte die er is en die er blijft. De inspiratiebron voor haar werk Lücke is een citaat uit een brief van de theoloog en filosoof Dietrich Bonhoeffer tijdens zijn Berlijnse gevangenschap. `(…) er bestaat niets dat voor ons de afwezigheid van een geliefd mens kan vervangen en men meot zoiets ook helemaal niet proberen te vinden; men moet het gewoon uithouden en volyouden; dat klinkt erg hard, maar is toch een grote troost; want doordat die leemte werkelijk ongevuld blijft, blijftmen erdoor met elkaar verbonden(…)'. Uit: Verzet en Gevangenschap (1940-1945), Kerstavond 1943.

Het project bestaat uit een aantal vazen van gegoten was die een leemte omsluiten. Vanaf het voorjaar van 1996 werkte zij hieraan en sinds de zomer van 1997 heeft zij samen met de bewoners van de vrouwengevangenis in Vechta, Duitsland, het project gerealiseerd.

De kunstenares verwoordt haar werk als volgt.
De open ruimte wordt bij deze vazen niet ingevuld. Ze lijken de leegte te omhullen om zo het contact met de aanwezige of het afwezige blijvend te koesteren. Hierbij is niet alleen de vorm en de maat van de vazen belangrijk, maar ook het materiaal en de seriële groepsopstelling. De gegoten was oogt aan de binnenkant glad en taai, terwijl aan de buitenkant van de vazen nog de resten klei van de mal kleven. De giettechniek is die van de `verloren vorm', een techniek die in het uiteindelijke resultaat duidelijk aanwezig blijft en bijdraagt aan de werking van de `verloren inhoud'.

Het project wordt begeleidt door een catalogus met de titel Project Lücke.

This site is also available in English.