Tentoonstelling

The Power of Pictures

De macht van foto's en films in de vroege Sovjet-Unie

Van 27 juli tot en met 27 november 2016 organiseert het Joods Historisch Museum The Power of Pictures, een tentoonstelling met foto's, filmaffiches en films uit de vroege periode van de Sovjet-Unie. Nog niet eerder werden fotografie en filmkunst van de revolutionaire Sovjetavant-garde samengebracht in een expositie. Er is werk te zien van ruim 20 fotografen en cineasten, onder wie  Aleksandr Rodchenko, El Lissitzky, Arkadi Schaichet, Sergei Eisenstein en Dziga Vertov. 

De tentoonstelling beslaat het tijdvak van de Oktoberrevolutie in 1917 tot 1940 en toont het ontstaan in de jaren twintig van een nieuwe Sovjetstijl. Zowel in de fotografie als in de filmkunst vond een artistieke revolutie plaats door toepassing van nieuwe technieken als collage, snelle montage en manipulaties in de donkere kamer. De nog jonge kunstvormen kwamen tot grote bloei, mede door steun van de communistische machthebbers die foto's en films - met beelden van heroïsche arbeiders, militaire parades en massale sportmanifestaties - zagen als krachtige propagandamiddelen. De wisselwerking die in deze periode ontstond tussen artistieke vernieuwing en politiek activisme is ongekend vruchtbaar geweest en heeft wereldwijd de ontwikkeling van fotografie en cinema beïnvloed.

Begin jaren dertig, onder de dictatuur van Stalin, legde het socialistisch realisme de experimentele vrijheid van kunstenaars  aan banden. De tentoonstelling laat echter zien dat de artistieke vernieuwingen van de jaren twintig nog lange tijd zichtbaar bleven in de Sovjet-Russische fotografie en filmkunst.

Aleksandr rodchenko, Trap, 1929-1930, Sepherot Foundation, Vaduz, Liechtenstein
Aleksandr rodchenko, Trap, 1929-1930, Sepherot Foundation, Vaduz, Liechtenstein

Voor het eerst wordt in deze expositie belicht dat een groot aantal Russische fotografen en cineasten in dit tijdvak van joodse afkomst was. Als leden van een nog maar pas geëmancipeerde minderheid omarmden zij enthousiast de Revolutie en de communistische idealen die een belofte inhielden van een nieuwe, gelijkwaardige wereld.

In de tentoonstelling worden afwisselend twaalf films vertoond, onder andere Pantserkruiser Potemkin van Sergei Eisenstein. De app The Power of Pictures leidt de bezoekers langs de hoogtepunten van de expositie. De tentoonstelling wordt begeleid door een catalogus uitgegeven door The Jewish Museum en Yale University Press.

The Power of Pictures werd samengesteld door het Jewish Museum in New York met bruiklenen uit Europese en Amerikaanse collecties. De expositie werd mogelijk gemaakt door de Eugene and Emily Grant Family Foundation, de David Berg Foundation, de Andrew and Marina Lewin Foundation, de Robert Mapplethorpe Foundation en het Horace W. Goldsmith Foundation Exhibition Fund. De catalogus kwam tot stand met steun van de Dorot Foundation.

The Power of Pictures app

Bij deze tentoonstelling is een app ontwikkeld waarmee u tijdens uw bezoek aan de expositie de begeleidende teksten vanuit de palm van uw hand kunt lezen.

De Power of Pictures-app is beschikbaar voor Android en IOS.

De volgende twaalf films worden tijdens de tentoonstelling getoond:

 

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Joods Historisch Museum
 

Sponsoren
Sponsoren

Edli Foundation - R. Norg - Stichting Will en Rita Jaeger Fonds - P.W. Janssen's Friesche Stichting - Stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum - The Foundation for the Jewish Historical Museum in Amsterdam, inc. - Jonas Daniël Meijer Genootschap -SALOMON DE JONG Stichting - Marcelle Hertzdahl Fonds - Stichting Etty Hillesum Fonds - Prof. dr. Herman Musaph Fonds - Het Joshua, Mila, Sari, Badu, Isi en Mace de Swaan Fonds - Helmuth Mainz & Lore Bacharach Fonds.

Toegang

Met uw toegangsbewijs kunt u alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heeft u gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

Koop uw ticket


Rondleiding

U kunt op elk gewenst moment een rondleiding door deze tentoonstelling aanvragen. Onze kundige gidsen nemen u mee, geven tekst en uitleg en gaan in op uw specifieke interesses en vragen. Een rondleiding van één uur kost € 80,00 (excl. entreekaarten) en uw groep mag uit hooguit 18 personen bestaan. 

Boek een rondleiding of neem contact op

This site is also available in English.