Tentoonstelling

Philip Guston. Terugkeer naar de figuratie

17 november 2013 t/m 16 maart 2014

Tentoonstelling in het Kunstkabinet
In oktober 1970 veroorzaakte de bekende Amerikaanse kunstenaar Philip Guston (1913-1980) grote commotie in de New Yorkse kunstwereld met zijn tentoonstelling in de Malborough Gallery. Guston leek zich met zijn figuratieve tekeningen en schilderijen afgekeerd te hebben van de kring van het abstract expressionisme, waarin hij vanaf eind veertiger jaren een belangrijke rol speelde. Zijn oude vrienden zagen dit als verraad aan de 'pure' kunst en verbraken, op een enkeling na, het contact. Alleen schilder Willem de Kooning en kunstrecensent Harold Rosenberg bleven hem trouw. Zelf zag de schilder zijn terugkeer naar de figuratie als een natuurlijke voortgang in zijn ontwikkeling als kunstenaar.

Philip Guston
Philip Guston, Zonder titel, 1969, houtskool op papier. Bruikleen van particuliere collectie.


De tekeningen, litho's en schilderijen van Philip Guston, die vanaf 17 november 2013 in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum te zien zijn, tonen het begin en het verloop van dit proces, dat tot het einde van zijn leven voortging. De acht werken die worden tentoongesteld zijn afkomstig uit een particuliere collectie.

Filmvertoningen

Elke donderdag om 14.30 uur wordt de documentaire Philip Guston. A Life Lived (VS, 1982) vertoond.

In de herfst van zijn leven kijkt de kunstenaar Philip Guston terug op een carrière, die zijn oorsprong vond in het sociaalrealisme van de jaren dertig, zich langzaam maar zeker naar het epicentrum bewoog van abstract expressionisme en culmineerde in een terugkeer naar de figuratieve kunst. Gefilmd op zijn overzichtstentoonstelling in San Francisco in 1980 en in zijn Woodstock studio, waar Guston schilderend te zien is, spreekt de kunstenaar openhartig over zijn filosofie van de schilderkunst en de psychologische motivatie voor zijn werk.

Wanneer: Elke donderdag vanaf 5 december 2013 t/m 27 februari
Waar: Auditorium JHM
Tijd: 14.30 uur
Duur: 59 minuten

Bekijk de trailer van de film:

Meer informatie

Tot en met 2 februari is er ook een exppositie met werk van Philip Guston in Frankfurt. Lees meer over deze expositie. 

This site is also available in English.