Tentoonstelling

Obsessie voor schoonheid. Avant-garde fotografie van Erwin Blumenfeld

5 februari t/m 25 april 1999

Deze tentoonstelling bestond zowel de Galerijen als de Omloop van het museum. Circa 250 werken, voor het grootste gedeelte spectaculaire 'vintage' foto's, maar ook een aantal tekeningen, collages, tijdschriften en citaten uit zijn humoristische autobiografie Spiegelbeeld werden geëxposeerd. De tentoonstelling was van 5 februari t/m 25 april 1999 te zien in het Joods Historisch Museum.

Erwin Blumenfeld (1897-1969) is vooral bekend geworden vanwege zijn latere werk als modefotograaf. Hij werkte voor onder andere Vogue, eerst in Parijs, later in New York. Daar ontwikkelde hij zich vanaf 1941 tot de meest gevierde (mode)fotograaf van zijn tijd. Blumenfeld definieerde zichzelf als kunstenaar, voor wie in woord en beeld de vrouw een hoofdthema was: haar gezicht, haar lijf en haar erotische uitstraling.

Blumenfeld groeide op in Berlijn, in die jaren een artistieke smeltkroes en centrum van de internationale avant-garde, waar hij op jonge leeftijd actief was als kunstenaar. In 1918 vluchtte Blumenfeld naar Amsterdam, waar hij de volgende 17 jaar zou wonen en werken. Samen met zijn vriend Paul Citroen vertegenwoordigde hij de Nederlandse tak van Dada. Blumenfelds eigen Dada-werken uit deze tijd zijn een catalogus van zijn belangstelling voor de tragisch-komische dimensie van het leven, oorlog, religie en mystiek.

Het werk dat in Amsterdam ontstond vormde de basis voor het latere succes. Hier ontstonden de eerste experimentele foto's met meervoudige belichtingen, speciale afdruktechnieken en montagetrucs. In zijn studio gebruikte hij spiegels en half doorzichtig materiaal zoals sluiers en matglas om speciale effecten te bereiken. In zijn donkere kamer werkte hij met de bezetenheid van een alchemist om de meest ongebruikelijke effecten te bereiken. Zijn fotomontage van Hitler, in Amsterdam in het jaar van de machtsovername 1933 gemaakt, werd in 1943 als anti-oorlogspropaganda massaal boven Duitse steden uitgestrooid door de Amerikaanse luchtmacht.

De expositie is aanvankelijk samengesteld door William Ewing voor de Barbican Art Gallery in Londen.

This site is also available in English.