Tentoonstelling

Moderne meesterwerken uit Moskou: Russisch-joodse kunstenaars, 1910-1940'

19 oktober 2007 t/m 10 februari 2008

 de tentoonstelling Moderne meesterwerken uit Moskou wordt een unieke collectie schilderijen en tekeningen getoond die belangrijke vernieuwende Russisch-joodse kunstenaars maakten in de periode 1910-1940.
De expositie schetst het verhaal van de opkomst en ondergang van joodse kunstenaars in de Sovjet-Unie ten tijde van Stalin. De meeste werken zijn nooit eerder in Nederland geëxposeerd.

Isaak Brodsky, Lenin in het Smolny Instituut, 1930. Staats Tretjakov Galerie, Moskou
Isaak Brodsky, Lenin in het Smolny Instituut, 1930. Staats Tretjakov Galerie, Moskou

Schilderijen van wereldberoemde meesters als El Lissitzky en Isaak Brodsky komen naar Amsterdam, maar ook het werk van minder bekende kunstenaars als Natan Altman, Alexander Labas en Alexander Tysjler zal te zien zijn. De expositie presenteert Russisch-joodse kunst in al haar diversiteit:
van de kubistische portretten van Robert Falk en het suprematisme van Ilja Tsjasjnik tot het socialistisch realisme van Jevgeni Katsman en het non-conformistische, verboden oeuvre van Solomon Nikritin.

Robert Falk, Vrouw in rode jurk, 1918. Staats Tretjakov Galerie, MoskouVanaf 1910 bloeide de cultuur in Rusland op. Joodse kunstenaars als Lissitzky speelden een voortrekkersrol in de vernieuwing van de sovjetkunst. Mede door hen kwam ook kunst met joodse thema's in een nieuwe fase terecht. In de loop van de jaren twintig werd deze joodse culturele renaissance echter de kop ingedrukt en werd de vrijheid van kunstenaars in hun stijl- en onderwerpskeuze ernstig beperkt. De opvoeding van het volk stond hoog in het vaandel van de overheid en het socialistisch realisme begon hoogtij te vieren. Toch waren er ook kunstenaars die zeer goed gedijden onder dit nieuwe communistische mecenaat: zij ontwikkelden binnen het socialistisch realisme hun eigen stijl - openlijk of in het geheim.

Moderne meesterwerken uit Moskou. Russisch-joodse kunstenaars, 1910-1940 toont aan hoe divers de kunstwereld in de Sovjet-Unie was en hoe joodse kunstenaars daaraan bijdroegen. De kunstwerken zijn afkomstig uit de collecties van de Staats Tretjakov Galerie en het A.A. Bachroesjin Centraal Nationaal Theatermuseum in Moskou.


NB. Voor deze tentoonstelling geldt een een toeslag:
€ 2,- voor volwassenen, € 1,- voor kinderen van 12 t/m 17 jaar.

Gedurende de tentoonstelling Moderne meesterwerken uit Moskou vindt iedere woensdagmiddag van 14.30 tot 15.15 uur een inleiding plaats in het Auditorium. Een rondleider van het JHM vertelt over de werken van joodse kunstenaars uit de schatkamers van het Staats Tretjakov Galerie en het A.A. Bachroesjin Centraal Nationaal Theatermuseum, die in de expositie te zien zijn. Aanmelden bij de kassa. Met uw entreekaartje voor het JHM is deze inleiding gratis. Reserveren niet mogelijk. Evenementen, T (020) 5310374

Moderne meesterwerken uit Moskou in de pers

Kijk voor twee andere tentoonstellingen met prachtige kunstwerken uit Rusland ook op Russischewinter.nl

Wilt u de audiotour downloaden, klik hier....

This site is also available in English.