Tentoonstelling

Mijn naam is Cohen : Door Daniel Cohen en Mischa Cohen

25 november 2011 t/m 15 april 2012

Van 25 november 2011 tot en met 15 april 2012 presenteerde het Joods Historisch Museum in het Prentenkabinet de tentoonstelling Mijn naam is Cohen. In deze expositie, gemaakt door fotograaf Daniel Cohen en journalist Mischa Cohen, stond de vraag centraal in hoeverre iemands identiteit en imago bepaald worden door iets toevalligs als een achternaam.

Op 24 november werd de tentoonstelling geopend door Clairy Polak. 
Lees hier de tekst die ze bij de gelegenheid uitsprak.

Horace Cohen
Horace Cohen

Weinig namen zetten zo'n stempel op de dragers ervan als de oerjoodse achternaam 'Cohen' (die 'priester' betekent). Daniel Cohen en Mischa Cohen (geen familie) weten dat je als Cohen vaak iets hebt uit te leggen. Is het niet de Israëlische nederzettingenpolitiek, dan wel de betekenis van de joodse feestdagen, de gevolgen van de Sjoa, de achtergrond van het onverdoofde slachten of de relatie tot de voorman van de PvdA. Niet elke hedendaagse Cohen heeft op dit soort vragen een antwoord paraat.

Hoe verhouden andere Cohennen zich tot hun naam? Daniel en Mischa zochten naar de persoonlijke verhalen van vijfentwintig Amsterdamse naamgenoten en fotografeerden en interviewden hen in hun stad: vrouw, man, orthodox, agnost, pro-Palestijns, Israëlisch, joods, niet-joods, eerste, tweede en derde generatie - ze komen allemaal aan het woord.

Een selectie van de fotoportretten met quotes uit de interviews is op de tentoonstelling Mijn naam is Cohen te zien. In het gelijknamige boek, vormgegeven door Tijl Akkermans, Zinnebeeld, uitgegeven door &Cohen uitgevers en met een voorwoord van Arnon Grunberg, staan de vijfentwintig portretten met de volledige interviews. Het boek is verkrijgbaar in de Museumshop van het Joods Historisch Museum.

Daniel Cohen (1979) is freelance fotograaf en maakt portretten en reportages o.a. in opdracht van Vrij Nederland en Volkskrant Magazine. Daarnaast werkt hij aan eigen projecten, zoals We Want More, dat resulteerde in een boek en tentoonstellingen in Amsterdam en Londen.

Mischa Cohen (1957) is redacteur van Vrij Nederland.

Met dank aan Peter, Sem, Aaron, Rosa, Alida, Paul, Jisca, Thea, Fred, Tony, Dennis, Joktan, Roselyne, Iris, Lois, Ben, Harry, Sieny, Nina, Julie-Marthe, Ralph, Jaap, David, Horace en Gen Cohen.

 

This site is also available in English.