Meier Vieijra (1918-1941): Man op wereldberoemde oorlogsfoto heeft eindelijk een naam

Archief
tot 25 maart

Wereldbekend is de historische foto van de razzia op Joodse mannen in Amsterdam die aanleiding was voor de Februaristaking in 1941. Maar wie de mannen op de foto zijn bleef decennia lang onbekend. Het Joods Museum presenteert vanaf 21 februari 2011 in de Hollandsche Schouwburg het verhaal van Meier Vieijra (1918-1941), wiens dochter onlangs de identiteit van haar vader bekend maakte aan het museum. Eén van de mannen op de foto heeft nu eindelijk een naam.

'Je bent niet alleen een figuur op de bewuste foto, maar een heel bijzondere, grappige, meelevende en zorgzame man', concludeert de dochter in een persoonlijke brief aan haar vader die zij nooit heeft gekend. Pas in 2003 vond Meiers dochter brieven en familiefoto's van haar vader. Nu, zeventig jaar na de razzia, heeft zij besloten om deze te schenken aan het Joods Museum. Meier Vieijra, gehurkt en met zijn handen omhoog als tweede van rechts op de foto van de razzia, was één van de 427 Joodse mannen die op 22 en 23 februari 1941 werden opgepakt op het Jonas Daniël Meijerplein. Via interneringskamp Schoorl werden de mannen naar Duitse concentratiekampen gevoerd waar vrijwel niemand overleefde. De foto werd na de Tweede Wereldoorlog hét icoon van de Jodenvervolging in Nederland en de Februaristaking, maar de identiteit van de meeste mannen op de foto bleef, ondanks onderzoek, ongewis. Nu, na al die jaren, krijgt één van de mannen eindelijk een naam en een verhaal.

Van 21 februari tot en met 25 maart zijn de familiefoto's en brieven die Meier tijdens zijn verblijf in de Duitse kampen Buchenwald en Mauthausen aan zijn vrouw schreef te bezichtigen in een vitrine in de Hollandsche Schouwburg, de plek waarvandaan duizenden Joden werden gedeporteerd. De bekende foto van de razzia is in bezit van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en maakt deel uit van een serie foto's die tijdens deze razzia werd genomen. Een uitvergrote versie van de foto is te zien in de vaste tentoonstelling Jodenvervolging 1940-1945 op de eerste verdieping van de Hollandsche Schouwburg.

De Hollandsche Schouwburg streeft ernaar om de individuele verhalen achter de 6.700 familienamen bekend te maken. Deze familienamen staan op de namenwand in de Hollandsche Schouwburg en herdenken samen meer dan 104.000 Nederlandse Joden die tijdens de nazibezetting zijn vermoord. Bij de naam Vieijra is nu een hele familie in beeld gekomen. Al eerder kreeg Klaartje de Zwarte-Walvisch een gezicht door de vondst van haar dagboek en zorgde de ontdekking van een familiearchief ervoor dat de familie Bloch uit de anonimiteit van de slachtoffers van de Sjoa werd gehaald. De gevonden foto's en verhalen zijn terug te vinden op het Digitaal Monument.

_________________________________________________________________________________________________________

Toevoeging d.d. 21 februari 2011

Na de publiciteit rondom Meijer Vieijra hebben zich inmiddels twee families gemeld die dezelfde man op de foto herkennen als hun familielid. Ook heeft iemand zich gemeld die een andere man op de foto meent te herkennen. Het Joods Museum doet onderzoek naar deze nieuwe informatie.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.