Daan Roosegaarde

Levenslicht: Tijdelijk Holocaust-monument met fluorescerende stenen

22 januari - 2 februari 2020

Van 22 januari t/m 2 februari is in de Hollandsche Schouwburg Levenslicht van Daan Roosegaarde te zien. Levenslicht is een tijdelijk lichtmonument van ‘lichtgevende’ stenen om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Het licht zal door heel Nederland te zien zijn in gemeenten waar joden voor de Tweede Wereldoorlog woonden en de installatie van Amsterdam is te zien in de Hollandsche Schouwburg.

Monument
Naast de Hollandsche Schouwburg is het licht ook in 170 andere gemeenten in Nederland te zien. Iedere steen van Levenslicht staat voor één van de uit Nederland afkomstige Holocaustslachtoffers. Levenslicht is tot en met 2 februari dagelijks te bezoeken in de Hollandsche Schouwburg.

Educatie
Er wordt een begeleidend educatief lesprogramma gemaakt voor kinderen en jongeren (vanaf 10 jaar), online beschikbaar voor scholen. ‘Herdenken is al snel iets abstracts, zeker als je jong bent’, zegt Inger Schaap van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, waarvan de Hollandsche Schouwburg deel uitmaakt. ‘Daarom willen we het verbinden met persoonlijke verhalen. De Holocaust gaat over de dood, maar we willen juist ook over het leven van de slachtoffers vertellen.’ Meer informatie op: www.wordtgemist.nl

levenslicht
Plaatsen van steden waar Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd. Op deze plaatsen is het tijdelijke monument Levenslicht van Daan Roosegaarde straks te zien. Beeld Studio Roosegaarde.

Locatie
Hollandsche Schouwburg
Plantage Middenlaan 24
Amsterdam

Toegang: Gratis toegang 
Data: woensdag 22 januari t/m zondag 02 februari (vanaf buiten de hele dag te zien & binnen gedurende de reguliere openingstijden van de Hollandsche Schouwburg)

Afbeelding: Levenslicht fluorescerende gedenksteen, dag en nacht, afbeelding van Studio Roosegaarde.

Wegens onvoorziene omstandigheden hebben we helaas van de avondopenstelling voor Levenslicht in de Hollandsche Schouwburg moeten afzien. Daarom hebben we het tijdelijke monument naar binnen verplaatst, zodat deze vanaf buiten nog te zien is: zowel 's avonds als 's nachts.
 

This site is also available in English.