Tentoonstelling

Kurt Lubinski: Fotograaf in exil

7 maart t/m 8 juni 2008

 

Kurt Lubinski aan de oever van de rivier de Jenisej, Siberië, Sovjet-Unie, 1928 (foto: Margot Lubinksi). Coll. Spaarnestad Photo, HaarlemDe Duitse emigrantenfotograaf Kurt Lubinski (Berlijn 1899-New York 1969) is tegenwoordig voor velen een onbekende naam, maar in de jaren twintig en dertig was hij een succesvolle fotojournalist. Aanvankelijk in Duitsland, maar later ook in Nederland vestigde hij vooral met reisreportages de aandacht op zich.

Lubinski maakte aan het eind van de jaren twintig carrière als fotograaf bij het Berlijnse uitgeversconcern Ullstein Verlag. In 1933 emigreerde hij naar Nederland, op de vlucht voor de nationaal-socialisten omdat hij joods was.

In ons land zette hij zijn werk voort en vervulde een pioniersrol in het nieuwe genre van de reisjournalistiek. In opdracht van bekende Nederlandse geïllustreerde weekbladen reisde hij als een van de eerste fotojournalisten door de randgebieden van de Sovjet-Unie (Siberië en Centraal-Azië), Afrika en het diepe zuiden van de Verenigde Staten.

Kurt Lubinksi, Berber, Marokko, Noord-Afrika, 1930. Coll. Spaarnestad Photo, HaarlemKurt Lubinksi, Stamhoofd van Iende gaat op reis, Togo, West-Afrika, 1937-1938. Coll. Spaarnestad Photo, Haarlem

Met zijn foto's van vreemde culturen en exotische volkeren liet hij een massapubliek voor het eerst kennismaken met onbekende continenten. De fotografische benadering van Lubinksi was opmerkelijk modern. Bij hem ontbreken de etnografische stereotyperingen van de toenmalige reisfotografie. In plaats daarvan zien we vooral individuen uit een grote verscheidenheid van culturen.

Kurt Lubinski, Imker, Veenendaal, 1933. Coll. Spaarnestad Photo, HaarlemIn 1937 week Lubinski uit naar Engeland en in 1943 naar de Verenigde Staten. Hij gaf het fotograferen op, zijn archief ging verloren, en zijn naam raakte in vergetelheid. Met deze expositie hoopt het museum hem een plaats te geven in de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. Het is de eerste keer dat zijn werk wordt geëxposeerd. Gelijktijdig verschijnt een publicatie van de hand van gastconservator en fotohistoricus Louis Zweers.

De foto's in de tentoonstelling zijn voor het merendeel vintagedrukken, afkomstig uit de collectie van Spaarnestad Photo.

This site is also available in English.