Tentoonstelling

Kunstkabinet: School of London - Frank Auerbach, Lucian Freud en Leon Kossoff

13 oktober 2014 t/m 8 maart 2015

In samenwerking met de Triton Foundation toont het Joods Historisch Museum werk van drie vooraanstaande representanten van de School of London. Bij deze presentatie worden 4 schilderijen tentoongesteld van deze kunstschilders. Behalve een artistieke verwantschap en een innige vriendschap delen deze kunstenaars ook hun door vervolging getekende, joodse achtergrond.

Frank Auerbach, Head of Julia, 1983. Triton Collecion Foundation
Frank Auerbach, Head of Julia, 1983. Triton Collecion Foundation

Frank Auerbach (1931), werd in Berlijn geboren en kwam in 1939 met een kindertransport naar Engeland. Zijn ouders vonden de dood in Auschwitz.

Het gezin van Lucian Freud (1922-2011) ontvluchtte in 1933 zijn geboortestad Berlijn en vestigde zich in Londen.

Leon Kossoff (1926) groeide op in Londen als zoon van Russisch-joodse immigranten die rond 1906 de pogroms in de Oekraïne ontvlucht waren.

Alle drie volgden ze, langer of korter, een opleiding aan de Saint Martin's School of Art in Londen. Ze gelden als vooraanstaande exponenten van de figuratieve stroming in de kunst die na de Tweede Wereldoorlog in Engeland tot ontwikkeling kwam, als tegenpool van het abstract-expressionisme dat elders furore maakte. Het was de Amerikaans-joodse kunstenaar Ronald B. Kitaj die voor deze stroming in 1976 de term School of London introduceerde.

Lucian Freud, Head of a Child resting II, 1961 © Bridgeman ImagesAuerbach, Freud en Kossoff waren jarenlang in lief en leed met Kitaj verbonden. Het viertal maakte talloze portretten van elkaar, waarvan er zich een groot aantal in de nalatenschap van Kitaj bevond. Het Joods Historisch Museum toont daarom, in samenwerking met de Triton Foundation, de werken van Auerbach, Freud en Kossoff als opmaat tot de tentoonstelling R.B. Kitaj: Unpacking My Library, die van half maart tot half juni 2015 in het Prentenkabinet te zien zal zijn.

This site is also available in English.