Tentoonstelling

Kom vanavond met verhalen

Tastbare herinneringen uit het Joods Monument

De tentoonstelling 'Kom vanavond met verhalen' Tastbare herinneringen uit het Joods Monument bestaat uit een interactieve presentatie van het Joods Monument en een persoonlijke kennismaking met joodse kinderen uit het monument. Aan de hand van objecten, foto's, documenten en andere tastbare herinneringen wordt een beeld gecreëerd van de levens die ermee verbonden waren. Het online Joods Monument herdenkt al sinds 2005 de ruim 104.000 joodse slachtoffers van de Holocaust uit Nederland. Met deze expositie heeft dit digitale platform ook een fysieke plek in het museum.

Joods Monument - een levend monument

Volgens de joodse traditie leeft iemand voort doordat zijn of haar naam in herinnering wordt gehouden. Het online Joods Monument herdenkt de joodse slachtoffers al sinds 2005, door hun namen uit de anonimiteit te halen. Het monument wordt dagelijks door bezoekers verrijkt met verhalen. Per maand worden ruim 30.000 herinneringspagina's bezocht, in de meimaand vervijfvoudigt dit aantal. In de tentoonstelling krijgt het Joods Monument een interactieve presentatie. Op een levensgroot grid worden alle 104.000 persoonspagina's uit het monument getoond en is real time te volgen wiens pagina, waar ook ter wereld, bekeken wordt. Zo wordt zichtbaar dat ook meer dan 70 jaar na de oorlog de nagedachtenis aan de slachtoffers ons voortdurend bezighoudt.

De onlangs vernieuwde website van het Joods Monument is ontwikkeld en uitgevoerd door webbureau Driebit.

Sporen van een verloren bestaan

Onder de joodse slachtoffers uit Nederland waren circa 18.000 kinderen. Uit hun korte levens is nog minder bewaard gebleven dan uit dat van de volwassenen. De voorwerpen in de tentoonstelling zijn vaak aan de vooravond van de deportatie door de kinderen zelf in bewaring gegeven, bijvoorbeeld speelgoed, sieraden en andere persoonlijke bezittingen. Ook toont de tentoonstelling ruim 4.000 kinderportretten die door Guus Luijters en Aline Pennewaard werden verzameld voor hun project In Memoriam (2012). Foto's uit het alledaagse leven, gezichten van vrolijk lachende kinderen die nog een leven voor zich hadden. Van de verhalen die zijn overgeleverd van de omgebrachte joodse kinderen worden er, tijdens de tentoonstelling, een aantal hier gedeeld.

This site is also available in English.