Tentoonstelling

Jozef Israels. Zoon van het oude volk

16 december 1999 t/m 2 april 2000

De tentoonstelling in het Joods Historisch Museum was chronologisch van opzet, met accenten op drie joodse thema's: de Zoon van het Oude Volk, de Joodse Bruiloft en het Zelfportret voor Saul en David. Die werken hebben hem de reputatie van belangrijkste joodse schilder van Nederland bezorgd. Daarnaast waren portretten te zien van zijn broer Louis Israëls, en nog nooit eerder tentoongestelde familieportretten van Vogelina Pinto, Bennie en Anna Cohen en hun dochter Sara. Israëls groeide op in een traditioneel joods gezin in Groningen, en hield zijn leven lang contacten met het joodse milieu. Tot de bekendste tijdgenoten die Israëls portretteerde, behoren niet alleen de eerste joodse hoogleraren aan Nederlandse universiteiten, maar ook de legendarische toneelspeelster Sarah Bernhardt. Net zoals zijn grote voorbeeld Rembrandt portretteerde Israëls zichzelf, en had hij een fascinatie voor de bijbel. Zo is voor het eerst sinds ruim een eeuw Hannah in de Tempel uit 1860 te bewonderen, naast latere werken zoals Adam en Eva. De tentoonstelling was te zien van 16 december 1999 t/m 2 april 2000. 

Jozef Isreals
Jozef Israels 

Verder zijn in de tentoonstelling voor het eerst 'Israëls uit Israël', bruiklenen uit Israëlische particuliere en openbare collecties, samengebracht in Nederland. Deze algemene werken, met onder andere gevoelig geschilderde scènes uit het boeren- en vissersleven, plaatsen het joodse thema in de context van zijn gehele oeuvre. Jozef Israëls wordt nu nog steeds opmerkelijk veel verzameld in Israël, waar hij wordt beschouwd als de joodse kunstenaar par excellence.

Israëls' werk heeft veelal een verhalend karakter en is doortrokken van een diep menselijk gevoel. Juist in dat menselijke aspect staat hij apart. Binnen de Nederlandse 19e-eeuwse kunst is geen schilder te vinden met een vergelijkbare uitstraling. Kunsthistorisch is Jozef Israëls bekend als de schilder die het Realisme in Nederland heeft geïntroduceerd. Daarmee was hij op bescheiden wijze een wegbereider van de moderne kunst.

De tentoonstelling in het Joods Historisch Museum bevat in totaal ruim vijftig schilderijen en aquarellen, aangevuld met etsen, tekeningen, foto's en andere documenten.

This site is also available in English.