Tentoonstelling

Josua Reichert. Leven met letters

22 september t/m 10 december 2000

De tentoonstelling Leven met letters van Josua Reichert was van donderdag 21 september t/m 10 december 2000 te zien in het Joods Historisch Museum. De tentoonstelling werd geopend door Hans-Martin Kemme, directeur van het Goethe Institut Amsterdam. De graficus Reichert (Stuttgart, 1937) behoort tot de belangrijkste hedendaagse typografische kunstenaars in Europa.

Het schrift en de letters vormen het werkterrein van Reichert. In zijn heldere benadering treedt hij bewust in de voetsporen van de Groningse drukker en typograaf Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945), die zijn grote voorbeeld was. De letters in Reichert's werk zijn, net zoals bij Werkman en Reichert's leraar HAP Grieshaber, meer dan decoratie: ze zijn dragers van een boodschap - verborgen en poëtisch. Achter de rationele, fraai gevormde letters speelt zich het emotionele leven van de tekst af.

Reicherts liefde voor de typografie bracht hem op het spoor van verschillende schriftsoorten, waaronder het Arabisch, Grieks, Russisch, Sanskriet en Japans. Ook het Hebreeuwse alfabet is voor hem een grote bron van inspiratie en neemt een belangrijke plaats in zijn werk in. De door hem in het Hebreeuws gedrukte Psalmen behoren tot de hoogtepunten uit zijn oeuvre.

Reichert beschouwt zichzelf als een ambachtsman, maar zijn werk stijgt hoog uit boven de vereiste vakbekwaamheid. Zijn technische vaardigheid stelt hem in staat bladen te creëren die met hun scherpomlijnde vormen en felle kleuren een fascinerende helderheid en kracht bezitten. Hij werkt zowel op zeer groot, monumentaal formaat als binnen de intimiteit van brochure en boek.

Behalve in zijn geboorteland heeft Reichert in zijn veertigjaar lange carrière tentoonstellingen gehad in ondermeer Frankrijk, België, Italië, Oostenrijk en Spanje. Ook in Nederland is zijn werk te zien geweest, in 1963 en 1966 in het Stedelijk Museum, en in de jaren '90 in het atelier van zijn leerling, de Amsterdamse drukker Ewald Spieker. In 1970 was Reichert als gastdocent verbonden aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

De tentoonstelling Leven met letters toont hoogtepunten uit het omvangrijke en veelzijdige oeuvre van Reichert. Zo zijn onder andere zijn ontwerpen voor Hebreeuwse letters, gedichten uit de wereldliteratuur en Psalmen in de originele taal (Hebreeuws) te zien. Reicherts liefde voor het Hebreeuwse alfabet en zijn bewondering voor Werkman vormen de rode draad van de tentoonstelling.

This site is also available in English.