Tentoonstelling

Joods Cultureel Kwartier eert koningin en het toekomstig koninklijk paar

Woensdag 3 t/m maandag 29 april 2013

Naar aanleiding van de aangekondigde troonswisseling op 30 april a.s. eert het Joods Cultureel Kwartier Koningin Beatrix en het toekomstig koninklijk paar Willem-Alexander en Máxima met een presentatie in het Joods Historisch Museum, in de Portugese Synagoge en in de Hollandsche Schouwburg.Beatrix

In de wisselvitrine van het Joods Historisch Museum worden verschillende voorwerpen, foto's en documenten getoond die de band tussen Koningin Beatrix en de Prins van Oranje en het museum laten zien. Er zijn ondermeer foto's van de opening van het Joods Historisch Museum in het huidige synagogencomplex in 1987 door Koningin Beatrix en van haar bezoek aan de gerestaureerde Portugese Synagoge in 2011. Ook toont het museum een bijzondere zilveren chanoekalamp uit 1751, die het museum op 23 oktober jl. in langdurige bruikleen mocht ontvangen van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Dit was naar aanleiding van het bezoek van de Prins van Oranje aan de Portugese Synagoge, het Joods Historisch Museum en het JHM Kindermuseum in 2012.

In de wisselvitrine van de Portugese Synagoge zal het historische en tot nu toe zelden getoonde Oranjekleed te zien zijn. Deze wordt aangevuld met enkele bijzondere documenten en objecten die de relatie tussen de Portugees-Israëlietische Gemeenschap en het Koninklijk Huis illustreren.

In de Hollandsche Schouwburg tenslotte is tot en met 5 mei 2013 een vitrine ingericht waarin ondermeer wordt stilgestaan bij het bezoek van Kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta aan de Hollandsche Schouwburg in 2001 en de toespraak van Koningin Beatrix in 1995 in de Knesset. 

Deze kleine presentaties zijn een voorproefje van de tentoonstelling over de relatie tussen het Huis van Oranje en de joodse gemeenschap in Nederland waar het Joods Historisch Museum op dit moment aan werkt en die vooralsnog gepland staat in 2015.Willem Alexander

Het Joods Cultureel Kwartier is gesloten op dinsdag 30 april.

 

This site is also available in English.