Tentoonstelling

Jong & Joods: Joodse jongeren vertellen hun verhaal

29 november 2010 t/m 30 juni 2011

Jong & Joods  29 november 2010 t/m 30 juni 2011

Joodse jongeren vertellen hun verhaal

Negen jongeren tussen de 18 en 25 jaar laten in het Joods Historisch Museum zien hoe zij hun joods-zijn beleven. Hoe gaan deze jonge mensen om met hun cultuur en geloof aan het begin van de 21ste eeuw in Nederland? Deze vraag heeft het Joods Historisch Museum aan ze meegegeven. In Jong & Joods geven zij hun persoonlijke antwoord in foto's, films, tekeningen en teksten.

Jong & Joods
Jong & Joods


Door het organiseren van workshops fotografie, film en oral history ondersteunde het JHM het ontstaansproces van de tentoonstelling. De deelnemers hebben vervolgens de vrije hand gekregen in hoe zij hun persoonlijke verhaal wilden vertellen. De resultaten variëren van foto's van een joodse pokeravond tot een film waarop chazanoet gezongen wordt.

Joods-zijn beleven de deelnemers op uiteenlopende manieren. Ze noemen zich orthodox, liberaal of cultureel joods. In een fotoserie geeft de 23-jarige Sharon Goldstoff bijvoorbeeld een kijkje in haar joodse pokeravond. Natascha van Weezel (24) vertelt hoe zij haar familiegeschiedenis ervaart, kijkend naar de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Maar zij toont ook haar verzameling gekke joodse souvenirs. Via film neemt een Daniël ten Brink (20) de bezoeker mee in zijn familieverhaal van vier generaties chazanoet.

De expositie Jong & Joods is een onderdeel van de tentoonstelling Wie niet weg is, is gezien. Joods Nederland na 1945 en vormt hierin een jong geluid. De objecten van de deelnemers worden verspreid door het museum getoond. In het vouwblad dat de bezoeker bij binnenkomst krijgt is een plattegrond met de verschillende locaties te vinden. De bezoeker kan zich laten verrassen door een divers, jong en joods verhaal.

Deelnemers: Natascha van Weezel, Ben Gershon, Esther de Bruijn, Gabriëlle Davelaar, Daniël ten Brink, Sacha van Ravenswade, Joël Boosman, Chaya Rodrigues Pereira, Sharon Goldstoff.

Op 15 december zond FunX Amsterdam een radio-interview uit met Jong & Joods-deelnemers Sharon Goldstoff en Joël Boosman. Het interview is hier terug te beluisteren.  

Speciaal voor het ROC van Amsterdam is er bij de tentoonstelling een educatief programma

This site is also available in English.