Tentoonstelling

Het joods Amsterdam van Martin Monnickendam

25 februari t/m 19 april 2009

Het jaar 2009 staat in het teken van de talentvolle en gevierde Amsterdamse schilder Martin Monnickendam (1874-1943). Ter gelegenheid daarvan schenkt de Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam 45 werken aan het Joods Historisch Museum. Een selectie van deze schenking is te zien in de nieuwe wisselvitrine van het JHM. In de vaste tentoonstelling zijn al langer belangrijke werken van Monnickendam opgenomen. Deze zijn nu extra uitgelicht. Bezoekers kunnen een gang langs de werken van Monnickendam maken en krijgen zo een mooi beeld van zijn joodse werk.

Monnickendam koos als onderwerpen vaak (joods) Amsterdamse taferelen en stadsgezichten. Hij maakte vele schilderijen en tekeningen van synagoge-interieurs, joodse bijeenkomsten en plechtige gebeurtenissen als begrafenissen. Zijn werk geeft een uniek beeld van het rijk geschakeerde culturele en religieuze leven in de eerste helft van de twintigste eeuw.

In het Monnickendamjaar 2009 besteden het Rijksmuseum Amsterdam, het Stadsarchief Amsterdam, het Amsterdams Historisch Museum, Stadsherstel Amsterdam N.V., Artis, Museum Schokland en het Joods Historisch Museum speciale aandacht aan het werk van Martin Monnickendam.

Martin Monnickendam, portret rabbijn, ca. 1916. Collectie JHMConcept en realisatie Monnickendamjaar: Alderse Baas en Budwilowitz, Cultural Architects.

Meer informatie is te vinden op: www.martinmonnickendam.nl

Klik hier voor meer informatie over Martin Monnickendam.

This site is also available in English.