Tentoonstelling

Het Amsterdam van Sal Meijer: Stadsgezichten, stillevens, landschappen, katten en portretten

12 oktober 2012 t/m 17 maart 2013

Het JHM presenteert van 12 oktober 2012 t/m 17 maart 2013 Het Amsterdam van Sal Meijer, de eerste overzichtstentoonstelling van deze Amsterdamse schilder in meer dan vijfentwintig jaar. Sal Meijer staat bekend om zijn schilderijen en etsen van Amsterdamse grachten, Gooische boerderijen en typische katten.Sal Meijer

Sal Meijer (1877-1965) werd geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt. Op jonge leeftijd was hij al werkzaam in de diamantindustrie. Maar tekenen en schilderijen was zijn grote passie en dus volgde hij in de avonduren teken- en schilderlessen. Op zesendertig jarige leeftijd besloot hij de diamantindustrie te verlaten en zich geheel toe te leggen op het schilderen. In de jaren dertig verhuisde hij met zijn vrouw, zes katten en schildersezel naar Blaricum, zodat hij 'motieven voor het schilderen' had. Sal Meijer overleed op 1 februari 1965 en werd begraven op de joodse begraafplaats in Muiderberg.

De laatste decennia is in het JHM een fraaie collectie van Sal Meijer bijeengebracht. In de tentoonstelling Het Amsterdam van Sal Meijer worden deze werken voor het eerst getoond aan het publiek, gecombineerd met kunstwerken uit particuliere en museale collecties, waaronder het Stedelijk Museum, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Kattenkabinet en de Mokum Collectie/Huiskamermuseum in Aalsmeer. De expositie geeft een goed overzicht van het oeuvre van Sal Meijer.

Bij de expositie verschijnt tevens Het Amsterdam van Sal Meijer (Uitgeverij Bekking & Blitz, € 9,90). In deze publicatie presenteren Nino van der Enden en Edward van Voolen het verhaal van Sal Meijer in samenhang met de geschiedenis en kunst van zijn tijd; rijkelijk geïllustreerd met stadsgezichten, stillevens, landschappen, katten en portretten van de schilder.

This site is also available in English.