Tentoonstelling

Hendrik Werkman: De Blauwe Schuit - achtergrond

27 juni t/m 30 november 2008

Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945), vooral bekend van kunstenaarsvereniging De Ploeg in Groningen, is een van de belangrijkste grafische kunstenaars van Nederland. Hij heeft veel geëxperimenteerd met druktechnieken en zijn beeldtaal is uniek. In de oorlog richt hij De Blauwe Schuit op, samen met drie vrienden. Een van hen is dominee August Henkels, die Werkman in 1941 Die Legende des Baalschem (1932) van Martin Buber schenkt. Deze chassidische verhalen illustreert Werkman met een schitterende serie van twintig bladen. De teksten en afbeeldingen zijn verhulde daden van verzet tegen de Duitse bezetter en bedoeld om de mensen in oorlogstijd een hart onder de riem te steken. Vanwege zijn verzetswerk is Werkman op 10 april 1945 door de Sicherheitsdienst gefusilleerd.

In 1976 heeft het Joods Historisch Museum van de weduwe van Ds. Henkels de correspondentie van Werkman aan Henkels en zijn vrouw en de volledige serie proefdrukken van De Blauwe Schuit (waaronder de Chassidische legenden) gekregen. Deze druksels (ruim 60 werken) en de briefwisseling tussen Werkman en Henkels worden nu voor het eerst sinds 1977 in het JHM geëxposeerd.

Vrijwel gelijktijdig met deze expositie in het JHM organiseert het Stedelijk Museum in het Van Gogh Museum de overzichtstentoonstelling Stedelijk Museum te gast: 'Druksels' van Werkman (11 juli t/m 12 oktober 2008). Daarnaast verschijnt een complete catalogus (H.N. Werkman, Het complete oeuvre, NAi Uitgevers, € 69,-) en de brieven van Werkman en de leden van De Blauwe Schuit in een nieuwe editie (Brieven rond De Blauwe Schuit (1940-1945), Uitgeverij SUN, € 95,00).

This site is also available in English.