Tentoonstelling

Foto: Bert Nienhuis - overzichtstentoonstelling

22 december 2008 t/m 5 april 2009

Fotograaf Bert Nienhuis maakte vele portretten van bekende Nederlanders en internationale beroemdheden voor Vrij Nederland. Het JHM toont deze foto's samen met Nienhuis' reportages over o.a. het leven in Amsterdamse volksbuurten en werkloosheid en zijn serie over het dagelijks leven van joden in Nederland. Deze eerste grote overzichtstentoonstelling is samengesteld in nauwe samenwerking met Bert Nienhuis.

Bert Nienhuis, Andy Warhol, 1980
Bert Nienhuis, Andy Warhol, 1980

Bert Nienhuis (1944) heeft sinds de jaren zeventig een indrukwekkend fotografisch oeuvre opgebouwd, waarin portretten en sociale reportages een centrale plaats innemen. Bij velen geniet Nienhuis vooral bekendheid vanwege zijn talloze portretten van bekende Nederlanders en internationale beroemdheden voor het weekblad Vrij Nederland. Zijn portrettenarchief is dan ook een tijdsdocument van onschatbare waarde. Zijn ongedwongen en open stijl, gecombineerd met een scherp oog voor sprekende details, maakt van Nienhuis de meest geliefde portretfotograaf van Nederland.

In de jaren zeventig en tachtig maakte Nienhuis furore met reportages voor de beroemde bijlagen van Vrij Nederland over maatschappelijke onderwerpen als werkloosheid en het leven in Amsterdamse en Haagse volksbuurten. De veelzijdigheid van Nienhuis' talent en zijn sociale betrokkenheid komen tot uiting in fotodocumentaires over uiteenlopende onderwerpen als het leven op een camping in de Randstad, het massatoerisme op Mallorca en de streng gelovige vissersgemeenschap van Urk. In opdracht van het Joods Historisch Museum maakte Nienhuis in 1988 een documentaire serie over het dagelijks leven van joden in Nederland.

Uitgeverij Atlas publiceert tegelijkertijd met de tentoonstelling Foto: Bert Nienhuis onder dezelfde titel een boek met de foto's van Nienhuis, ingeleid door journalist Gerard van Westerloo en vormgegeven door grafisch ontwerper Victor Levie.

Kijk op achtergrond voor meer informatie over Bert Nienhuis.

In de tentoonstelling Foto: Bert Nienhuis wordt ook de documentaire Die Bert, wat is dat voor jongen? van Thomas Doebele en Maarten Schmidt vertoond. De Joodse Omroep zendt deze documentaire uit op zondag 4 januari 2009 om 12.30 uur op Nederland 2. Persbericht Joods Omroep (pdf)

Op zondag 1 februari heeft Hanneke Groenteman Bert Nienhuis geïnterviewd in het auditorium van het Joods Historisch Museum. Wilt u Bert horen vertellen over zijn leven en zijn werk ? Klik dan hier en bekijk uittreksels uit het interview.

This site is also available in English.