Tentoonstelling

Een ontmoeting in Parijs: Amedeo Modigliani, Chaim Soutine en Ossip Zadkine

15 juli t/m 2 oktober 2011

Een ontmoeting in Parijs  15 juli t/m 2 oktober 2011

Amedeo Modigliani, Chaim Soutine en Ossip Zadkine

Het Joods Historisch Museum toont, in samenwerking met de Triton Foundation, t/m 2 oktober 2011 in het nieuwe JHM Kunstkabinet een viertal werken van Amedeo Modigliani, Chaim Soutine en Ossip Zadkine. Deze kunstenaars leerden elkaar kennen in Parijs en verbleven alle drie kortere of langere tijd in het befaamde ateliercomplex La Ruche (de Bijenkorf), gelegen in de buurt Vaugirard in Montparnasse.

Amedeo Modigliani, Nu Accroupi, circa 1910-1911, Potlood op papier, Collectie Triton Foundation
Amedeo Modigliani, Nu Accroupi, circa 1910-1911, Potlood op papier, Collectie Triton FoundationOp zoek naar nieuwe uitdagingen en nieuwe stromingen trokken in het begin van de 20ste eeuw kunstenaars uit alle windstreken naar Parijs, op dat moment het middelpunt van de kunstwereld. Onder hen waren relatief veel Oost-Europeanen van joodse origine, die in hun land van herkomst dikwijls van de officiële kunstopleidingen buitengesloten waren geweest. Eenmaal in Parijs probeerden de nieuwkomers een plaats te veroveren in en rond de ateliers in Montmartre en Montparnasse. Zo gingen ze deel uitmaken van de ongebonden groep van kunstenaars die de École de Paris genoemd wordt. Naast hun artistieke aspiraties deelden ze, ondanks hun armoede, een hang naar een bandeloos uitgaansleven, drank en vrouwen. Er ontstonden vriendschappen, soms voor het leven, waarin de gemeenschappelijke joodse wortels zeker een rol gespeeld hebben.

Met deze eerste presentatie in het JHM Kunstkabinet start het Joods Historisch Museum een bijzondere samenwerking met de Triton Foundation. Hierdoor is het museum in staat om ook in de toekomst regelmatig internationale topstukken aan het publiek te tonen.

 

This site is also available in English.