Kunstkabinet

Een feest van licht: Chanoeka

29 oktober 2021 - 9 januari 2022

Chanoeka
Veel religies en culturen vieren in de donkerste dagen van het jaar feesten die verband houden met licht. In de joodse traditie is dat Chanoeka, een feest dat herinnert aan de opstand van de joden tegen hun Griekse onderdrukkers, meer dan tweeduizend jaar geleden. Een beetje olie, genoeg om één dag licht te geven, bleef toen acht dagen lang branden. Om dat wonder te herdenken steken joden zowel thuis als in de synagoge acht dagen lang een volgend lichtje van de Chanoekalamp of chanoekia aan.

Kunstkabinet
In de collecties van het Joods Museum en de Portugese Synagoge bevinden zich 144 chanoekia’s. Sommige dateren van halverwege de zestiende eeuw, andere zijn van nu. Ook in materiaal en vormgeving verschillen ze. Zo weerspiegelen ze de geschiedenis en de diversiteit van joden in Nederland. In het Kunstkabinet van het Joods Museum zijn nu een aantal van deze chanoekia’s te zien. Kom langs om ze te bekijken! 

Locatie

Deze tentoonstelling is te zien in het Kunstkabinet van het Joods Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, 1011PL, Amsterdam. Het Joods Museum is gevestigd in het eeuwenoude voormalige synagogencomplex van de Asjkenazisch-joodse gemeente.

TOEGANG

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen. 

KOOP JE TICKET  

This site is also available in English.