Dompie en Stompie

De Avonturen van Dompie en Stompie IJzerdraad

Van 15 mei tot en met 14 augustus 2016 was in de Wisselvitrine in het Joods Historisch Museum een speciale aanwinst te zien van Emanuel Joëls. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten hij en zijn verloofde Hetty ruim tweeëneenhalf jaar op nog geen kilometer van elkaar ondergedoken. Ieder zat aan een andere kant van de Deventerstraat / Zutphensestraat in Apeldoorn. Hetty zat ondergedoken bij de familie Vis-Sabel en Emanuel bij de familie Schurink. Emanuel tekende in de onderduikperiode een stripverhaal genaamd de Avonturen van Dompie en Stompie IJzerdraad. Iedere week schreef hij een aflevering voor Hetty. Het verhaal werd dan samen met een brief om de beurt door een van de dochters van de familie Schurink bij het adres van Hetty bezorgd, maar niet voordat de kinderen eerst zelf het verhaal hadden verslonden. 

Dompie bij de kannibalen

Hetty en Emanuel trouwden in 1946. Hun leven was voorspoedig, gelukkig en tot op hoge leeftijd gezond. Bij elke verhuizing werd Dompie en Stompie IJzerdraad ingepakt en meegenomen als getuigenis van de veerkracht van mensen die onder moeilijke omstandigheden verder moeten.  

De boeken zijn door Uitgeverij Tienstuks in facsimile uitgegeven. Een tweede druk is in voorbereiding. Belangstellenden kunnen daarvoor intekenen bij de Museumshop. 

This site is also available in English.