De Witte Stad: In het kunstkabinet

6 september 2019 - 15 december 2019

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Duitse architect Walter Gropius het Bauhaus oprichtte: een revolutionaire academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. Hun ideaal was om mooi en functioneel design te maken, dat voor iedereen bereikbaar was. Toen Hitler in 1933 in Duitsland aan de macht kwam, werd het progressieve Bauhaus door de nazi’s gesloten. 

Vanwege het groeiend antisemitisme in Europa vluchtten veel joden naar het Britse mandaatgebied Palestina. Onder hen waren veel architecten die opgeleid waren aan het Duitse Bauhaus, of in Frankrijk en België waren geschoold in de Internationale Stijl. Voor de nieuwe stad Tel Aviv ontwierpen zij meer dan vierduizend gebouwen. Zo kwamen de Europees-modernistische architectuurprincipes in het Midden-Oosten terecht. Het centrum van Tel Aviv, waar deze gebouwen nog steeds staan, wordt de Witte Stad genoemd. In 2003 werd de Witte Stad toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Documentaire
De documentaire Stad van verlangen (2019, regie: Marcel Prins, productie: René Mendel) laat zien wie de architecten waren die in de jaren 30 naar Tel Aviv kwamen en wat zij voor ogen hadden bij het inrichten van de nieuwe stad. Prins onderzoekt in hoeverre hun idealen nu nog bijdragen aan het karakter van de Israëlische metropool. Van 27 september tot en met 14 december zal de film dagelijks om 12 uur in het Auditorium te zien zijn, met uitzondering van de volgende data: 16 & 27 oktober, 2, 6, 24 & 27 november, 2 december.

Bekijk een gerelateerd evenement in Architectuur centrum Amsterdam via deze link.

This site is also available in English.