Tentoonstelling

Bijzonder schilderij Verveer nu te zien: Tijdelijke bruikleen uit de collectie Rademakers

13 maart t/m 7 april 2013

Het Joods Historisch Museum heeft een bijzondere tijdelijke bruikleen als voorproefje op de grote Verveer-tentoonstelling in het JHM in 2015. Het gaat om het schilderij Veerpont op het IJ met Amsterdam in de verte uit 1846 van de romantische schilder Salomon Verveer. Dit schilderij zal voor het eerst in Nederland te zien zijn.Salomon Verveer. Cop. collectie Rademakers

De afgelopen 167 jaar verbleef het bij een adellijke familie in het buitenland. Het werk was in 1846 eenmalig in het Louvre in Parijs voor het publiek te zien. Het schilderij is sinds kort onderdeel van de collectie Hollandse Romantiek van Jef Rademakers en is van 13 maart tot en met 7 april te zien in de Grote Synagoge van het JHM.

Veerpont op het IJ met Amsterdam in de verte is een van de weinige schilderijen van S.L. Verveer op paneel van een dergelijk groot formaat (86 x 112 cm). Het schilderij is een indrukwekkend voorbeeld van zijn meesterlijke schilderkunst.

Salomon Leonardus Verveer (1813-1876) behoorde tot de belangrijkste kunstschilders ten tijde van de Hollandse Romantiek en was de bekendste Nederlands-joodse schilder behorend tot deze stroming. Hij heeft nationaal en internationaal geëxposeerd en diverse prijzen en eerbetonen ontvangen.

Verveer werd al omstreeks 1835 gewaardeerd, bewonderd en gerespecteerd door tijdgenoten en collega's. Hij deelde onder andere in de tweede helft van de jaren dertig met twee collega's een atelier op het Binnenhof en bezocht als joodse kunstenaar al in 1826 de Haagse tekenacademie. Hij schilderde voornamelijk stads-, dorps-, haven-, duin- en zeegezichten en rivierlandschappen. Binnen Verveers oeuvre komen tevens enkele jodenbuurten voor.

Dit jaar -2013- is het tweehonderdste geboortejaar van deze opmerkelijke joods-Haagse kunstschilder.

This site is also available in English.