Bert Nienhuis achtergrond

Archief
tot 5 april

Bert Nienhuis werd in 1944 geboren in Amsterdam in een kunstzinnig en intellectueel milieu. Zijn grootvader was de bekende keramist Bert Nienhuis, zijn vader was architect en stedenbouwkundige (ook Bert geheten). Zijn moeder, Anka Szymelmic, was van Pools-Joodse afkomst en had haar man ontmoet tijdens hun beider verblijf in de Sovjet-Unie halverwege de jaren dertig. In het milieu van zijn ouders kwam Bert als kind in aanraking met bekende fotografen als Cas Oorthuys, Emmy Andriesse en Aart Klein. Door hen geïnspireerd wilde hij als jongetje al fotograaf worden.

Nienhuis studeerde aan de kunstacademie en de filmacademie, maar als fotograaf is hij goeddeels autodidact. Voor hij zich full time op de fotografie toelegde, werkte hij aan het begin van de jaren zeventig als geluidstechnicus bij enkele films van Ed van der Elsken. De intense manier van werken van Van der Elsken had een diepgaande invloed op Nienhuis, die zich verder ook heeft laten inspireren door fotografen als Henri Cartier-Bresson, Diane Arbus en August Sander.

Bert Nienhuis kreeg zijn eerste foto-opdrachten in 1974 en 1975 van het Amsterdamse Gemeente Archief voor series over de Beurs van Berlage en de Amsterdamse wijk De Pijp. In 1975 kwam hij als tijdelijke vervanger van Willem Diepraam bij Vrij Nederland, later werd dit een vast dienstverband. Samen met Eddy Posthuma de Boer kreeg Nienhuis in 1976 een opdracht van het Rijksmuseum om een reportage over "Werkloosheid in Nederland" te maken. Met deze indringende foto's vestigde hij zijn naam als een van de belangrijkste documentairefotografen van zijn generatie.

In de daarop volgende jaren documenteerde hij, in nauwe samenwerking met het Joods Museum, enige tijd het leven binnen de Joodse gemeenschap in Nederland. Zo kwam in 1985 in opdracht van het museum een reportage tot stand van de festiviteiten rond het 350-jarig bestaan van de Joodse gemeente Amsterdam. In 1987 werd hem op voorstel van het Joods Museum door het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur de foto-opdracht 'Jong en oud in Joods Amsterdam' verstrekt, waarvan een groot aantal foto's in de collectie van het museum werd opgenomen.

Bert Nienhuis woont en werkt in Amsterdam.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.