Tentoonstelling

Armando, Chad Gadja

24 maart t/m 23 mei 1994

Het werk van de in Berlijn woonachtige Nederlandse kunstenaar Armando is vertegenwoordigd in alle belangrijke musea voor moderne kunst in binnen- en buitenland. Met zijn illustraties voor Chad Gadja treedt Armando in de voetsporen van kunstenaars zoals El Lissitzky (1890-1941), Ben Shahn (1898-1969) en Frank Stella (1936). Van 24 maart t/m 23 mei 1994 was hij in het Joods Historisch Museum te zien. 

Het lied Chad Gadja wordt gezongen op de beide eerste avonden van Pesach, aan het einde van de bijzondere maaltijd met als thema de uittocht uit Egypte. Het lied vertelt over de opeenvolgende onderdrukkers en de uiteindelijke bevrijding van het joodse volk. Het 'eind goed al goed' kan niet verhullen dat dit vrolijk gezongen lied over dood en verderf handelt. Een Vader (God) koopt voor twee zoeziem (twee stenen tafelen) een bokje (het joodse volk). Dat valt vervolgens ten prooi aan vele belagers (grootmachten die de joden vervolgden). Elk van die belagers wordt telkens vernietigd door de volgende. De kat staat voor Assyrië, de hond voor Babylonië, de stok is Perzië, het vuur Griekenland, het water Rome, de stier staat voor de Saracenen, de slachter voor de Kruisvaarders. De engel des doods stond voor het Ottomaanse Rijk dat tot 1917 over het huidige Israël heerste, maar toepasselijker is de engels des doods als nazi-Duitsland op te vatten.

Armando
litho van Armando: De slachter kwam en slachtte de stier (coll. JHM MB05926_h)

In samenwerking met het Joods Historisch Museum brengt Steendrukkerij Amsterdam BV een portfolio uit van tien litho's, vervaardigd door de kunstenaar Armando, met als thema Chad Gadja. De oplage is beperkt tot 36 exemplaren, het formaat van de litho's is circa 30 x 40 cm.

This site is also available in English.