Oostenrijk draagt € 400.000,- bij aan Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam 

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer heeft tijdens het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan Oostenrijk bekendgemaakt dat de bondskanselarij in de komende jaren het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam met € 400.000,- zal steunen. De middelen zullen volledig ten goede komen aan educatieve projecten die bijdragen aan de bestrijding van hedendaags antisemitisme. Het Nationaal Holocaustmuseum, waartoe ook de Hollandsche Schouwburg behoort, is onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier en zal in september 2023 zijn deuren openen.

De verantwoordelijke Oostenrijkse minister, Karoline Edtstadler, benadrukt dat de ontwikkeling van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam een mijlpaal betekent in de internationale herinneringscultuur en onderstreept het belang van internationale samenwerking in de bestrijding van antisemitisme. 'Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren in Nederland vooral ook Oostenrijkse nationaalsocialistische functionarissen verantwoordelijk voor de deportatie van de Nederlandse Joden. Deze steun is daarom mede een uiting van onze bijzondere historische verantwoordelijkheid in Nederland.'

Algemeen directeur van het Nationaal Holocaustmuseum, Emile Schrijver, is bijzonder verguld met de steun uit Oostenrijk. 'Wij verheugen ons op een intensieve samenwerking met onze Oostenrijkse collega’s en op de mogelijkheid die deze steun ons biedt om onze maatschappelijk zo relevante educatieve missie in het Nationaal Holocaustmuseum nog meer kracht bij te zetten.'

Noot voor redactie
Neem voor meer informatie, interviewverzoeken of beeldmateriaal contact op met Nasera Elfring, marketing & communicatie Joods Cultureel Kwartier (nasera.elfring@jck.nl of +31 6 538 598 17).

Over het Nationaal Holocaustmuseum
In september 2023 opent het Nationaal Holocaustmuseum. Het wordt het eerste en enige museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in heel Nederland vertelt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord. Maar ook van redding, overleving en solidariteit. Het Nationaal Holocaustmuseum vormt samen met het Joods Museum, de Portugese Synagoge en de Hollandsche Schouwburg het Joods Cultureel Kwartier. Vier eeuwen Joodse cultuur in vier locaties op een vierkante kilometer in het hart van Amsterdam.

This site is also available in English.