Willemsweg 83

30 april 15.00 en 16.30 uur

Willemsweg 83 was het huis van Melanie Seraphina Cohen-Hoffmann, weduwe van Hartog Cohen en moeder van zeven kinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden twee zoons, Wilhelm en Jacob, en kleinzoon Hartog jr. bij haar in. In de buurt op Groenestraat 290, een pand dat niet meer bestaat, woonde nog een zoon, Israël Cohen. 

Israël was de eerste inwoner van Nijmegen die werd gearresteerd omdat hij Joods was. Dit gebeurde op 10 mei 1942 ondanks zijn huwelijk met een niet-Joodse vrouw. Een reden om voorlopig uitgesteld te worden van deportatie.

Israël werd op 27 juli 1942 vermoord in concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Zijn moeder Melanie werd op 17 november 1942 tijdens een grote razzia opgepakt en de volgende dag naar doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Haar deportatie naar Auschwitz volgde zes dagen later, waar ze direct na aankomst is vermoord. 

Annelien Nillesen, kleindochter van Israël Cohen en achterkleindochter van Melanie Hoffmann-Cohen vertelt over opa en overgrootmoeder. 

This site is also available in English.