Weverstraat 4

30 april 11.00 uur

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet Borculo wordt dit jaar georganiseerd in de vorm van een wandeling langs drie locaties. Om 11.00 uur start de bijeenkomst in de synagoge. Hier zal worden gesproken over de bloeiende Joodse gemeenschap die zich vanaf circa 1650 in Borculo heeft ontwikkeld. In 1941 raakte de synagoge zwaar beschadigd na in brand gestoken te zijn door nazi-sympathisanten. 

Naast de synagoge verrees in 1926 een nieuwe Joodse school, nadat de vorige in 1925 door een cycloon volledig verwoest was. Naast de school woonde de laatste rabbijn Hartog Noot. Hij werd tijdens de oorlog gedeporteerd en vermoord. De school werd na de oorlog omgebouwd tot synagoge. 

Hessenstraat 2 was het woonhuis van Heintje Heijmans en haar zoon Bram. Samen met zijn broer Ies was Bram eigenaar van een succesvolle exportslachterij, opgericht door hun vader. Heintje en haar zoons overleven de oorlog in de onderduik. Van de vele vooroorlogse Joodse veehandelaren, waren er na de bevrijding nog slechts drie over, waaronder Bram en Ies Heijmans. 

This site is also available in English.