Rondleiding door de voormalige Joodse buurt

Wandeling door Joods Amsterdam

De locaties van het Joods Cultureel Kwartier bevinden zich middenin wat vroeger de Joodse buurt van Amsterdam was. Tot de Tweede Wereldoorlog woonden de meeste Joden hier in de Waterlooplein- en de Plantagebuurt.

Wandelingen door deze buurt tonen, ook vandaag nog, het veelkleurige leven van Joods Amsterdam. Sommige gebouwen hebben hun oorspronkelijke functie behouden, zoals de Portugese Synagoge. Van andere panden is vaak alleen nog aan de gevel te zien wie de oorspronkelijke bewoners of gebruikers waren.

Jonas Daniel Meijerplein, Amsterdam

De wandeling start bij het Hoogduitse synagogencomplex, wat tegenwoordig het Joods Museum is. Vanuit hier loop je langs vele gevels, gebouwen en monumenten die herinneren aan de veelzijdige geschiedenis van deze oude Amsterdamse Jodenbuurt.

Afhankelijk van hoe lang de wandeling duurt ziet u o.a. het Waterlooplein, de Jodenbreestraat, de diamantenslijperij Gassan in de Uilenburgerstraat, de Portugese Synagoge, de Dokwerker, het Auschwitzmonument, het Wertheimpark, het gebouw van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond (ANDB) in de Henri Polaklaan en de Hollandsche Schouwburg, voormalig theater en deportatieplaats en de toekomstige locatie van het Nationaal Holocaust Museum. Bij het reserveren van de wandeling kun je eventuele wensen aangeven.

Lengte

 

60 minuten of 90 minuten 

 

Prijs

€90 per gids + per persoon €1,50 vermakelijkhedenretributie (gemeentelijke belasting)

Voor wandelingen worden geen entreekosten gerekend

Groepsgrootte

De mogelijkheden voor groepsbezoek zijn beperkt. Neem via onderstaand formulier contact op om te informeren naar de mogelijkheden voor jouw gezelschap.

Aanvraagformulier wandelingen

This site is also available in English.