Vredestraat 6

30 april 12.00 en 14.30 uur

Vredestraat 6 was het huis van de familie de Leeuw. De veehandelaar Richel de Leeuw vestigde zich met zijn toenmalige vrouw Hendrika de Vries in 1919 te Nijmegen, komende vanuit Rotterdam. Zij kregen 4 kinderen, Bertha, Grietje, Vogeline en Josephine. Na het overlijden van Hendrika in 1931 huwde Richel in 1931 Greta Bolle. In 1933 kregen zij een zoon, Philippus Nico (Flip), genoemd naar zijn grootvader. Grootouders Philippus de Leeuw en Grietje de Leeuw-Hagens vestigden zich in 1920 te Nijmegen aan de Ubbergseweg. Tijdens de oorlog voegden zij zich bij het gezin van hun zoon. 

Alle negen leden van de familie de Leeuw werden tijdens een grote razzia 17 november 1942 opgepakt en de volgende dag naar doorgangskamp Westerbork gedeporteerd. Op 24 november werden zij gedeporteerd naar concentratie-  en vernietigingskamp Auschwitz waar moeder, de kinderen, opa en oma direct na aankomst werden vermoord. Vader Richel werd als dwangarbeider ingezet en leefde waarschijnlijk nog tot in maart 1944 waarna hij ergens in Midden-Europa verdween. 

Mieke Hilckmann woonde als kind naast de familie de Leeuw en speelde samen met hun kinderen in de tuin. Zij herinnert zich die tijd en vertelt erover.

Afbeelding: Vogeline de Leeuw (zittend tweede van rechts), klas 3, 1939-1940, Nutsschool Nijmegen (privécollectie Miel den Dunnen) 

This site is also available in English.