Varkenmarkt 2

30 april 13.00, 14.00 en 16.00 uur

Let op: toegang via steile trappen!

Op het adres Varkenmarkt 2, boven Arkelstraat 61, woonde Otto Sachs met zijn echtgenote Ella Sachs- Sussmann en hun twee dochters Marianne en Hannelore en nog twee familieleden: grootmoeder Elisabeth Sussmann-Selig en tante Johanna Sussman. Hun verhaal wordt verteld door Michel den Uijl.

De familie Sachs huurde de woning van de overgrootvader van verteller Michel den Uijl. Het echtpaar Sachs vluchtte na de pogrom die bekend staat als de Kristallnacht uit de Duitse stad Hagen. Ze kwamen terecht in Dordrecht waar Otto en Ella een hoedenmakerzaak overnamen. In 1939 voegden Elisabeth en Johanna zich bij hen. Kort na de Duitse inval vertrok de familie naar Gorinchem. De beide dochters zochten al gauw hun toekomst in Utrecht, waar zij ook onderdoken. Otto en Ella Sachs werden vermoord in vernietigingskamp Sobibor op 21 mei 1943. Elisabeth en Johanna Sussmann waren al iets eerder, op 13 maart 1943, in Sobibor vermoord. De berichten hierover bereikten Gorinchem pas in 1949.

De blonde Hannelore kwam via de heer Timmers uit Gorinchem in de boerderij van Rent Kerdijk in de Dordtse Biesbos en zij heeft daar tot in 1944 ondergedoken gezeten, ze kon wel buiten meehelpen. Marianne kwam bij de familie Hak te Giessen terecht en heeft bij een flink aantal onderduikadressen gezeten, o.a. bij De Waard in de Brabantse Biesbos. Beide meisjes kwamen in 1945 weer in Gorinchem te wonen, waar Hannelore nog even in de meubelzaak van Van der Plank werkte. Beiden trokken ook weer naar Utrecht en daar vandaan naar New York in de Verenigde Staten. Marianne trouwde met Carl Greenblum en heeft haar verhaal vast gelegd via het Shoa-project van Spielberg. Hannelore overleed in april 2013, Marianne in 2020.

This site is also available in English.