Naast de herdenkingen op locatie is er dit jaar een online talkshow, gepresenteerd door Hanneke Groenteman. We spreken met overlevenden, nabestaanden en bewoners over drie bijzondere oorlogsverhalen uit Gouda, Hoogeveen en Westzaan.
De talkshow werd live uitgezonden vanuit Splendor Amsterdam op 3 mei vanaf 19:30. Kijkers konden vragen delen in de comments en via een speciaal telefoonnummer. Uitzending gemist? Kijk hem hieronder terug.
De talkshow werd live getolkt in Nederlandse gebarentaal. De speciale livestream inclusief is hieronder terug te zien .
Over de verhalen
Soesja Citroen, initiatiefneemster van het leggen van struikelstenen in Gouda en schrijfster van het boek Hier woonden, gaat in het voormalig woonhuis van het gezin Leefsma-Mogendorff in gesprek met kleinzoon Pim Leefsma. Zij spreken over de lotgevallen van zijn grootouders, ooms en tantes, over zijn vader en over het omgaan met de oorlog, na de oorlog.
Truus Stern - van Zuiden en Wendy Geuverink vertellen over Truus' tijd in onderduik, onder andere vanuit de achtertuin van een van de adressen waar zij verbleef. Truus groeide op in Hoogeveen. Ze vertelt over de warme herinneringen die ze heeft aan de tijd voor de oorlog, in een orthodox Joods gezin. In 2018 verscheen het boek Hoelang mag ik blijven? Hoe een Joods meisje 13 onderduikadressen overleefde, waarin Wendy Geuverink het bijzondere verhaal van Truus optekende. Samen vertellen zij wat het onderduiken van Truus vroeg en hoe het haar leven heeft beïnvloed.
Trijntje Roos-Venema komt uit Westzaan en vertelt over haar ouders, die een Joods echtpaar in huis namen in de oorlog. Ze haalt herinneringen op aan deze ome Henk en tante Ger (hun echte namen waren Henri Cohen en Henriëtte Cohen-Aardewerk). Ze vertelt hoe het was om als kind het huis te delen met twee onderduikers.
Muziek
Johnny & Jones (Ibo Bakker en Sybren van Doesum)