Open joodse huizen - Huizen van verzet

Stagiair(e) Programmamaker: onderzoeker en producent

Joods Cultureel Kwartier i.s.m. het Amsterdams 4 en 5 mei comité

We zijn op zoek naar een stagiair van een relevante WO-opleiding (geschiedenis, politicologie, sociologie, genocidenstudies, etc.) voor drie dagen per week in de periode van oktober 2017 t/m mei 2018. Je werkt als teamlid mee aan het duo-programma Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet, een samenwerking van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.

Heb je affiniteit met geschiedenis, ben je breed onderlegd, vind je makkelijk je weg in verschillende archieven, ben je flexibel, communicatief en praktisch ingesteld? Dan is deze stage wellicht interessant voor jou.

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet
Al een aantal jaar vinden op 4 en 5 mei kleinschalige, intieme herdenkingen plaats op 35 historische locaties in Amsterdam. In de Open Joodse Huizen wordt stilgestaan bij de levens van de joodse bewoners van die huizen voor 1940. Bij Huizen van Verzet staan de verhalen van Amsterdamse verzetsstrijders centraal. Door de hele stad vinden er bijeenkomsten plaats in woonhuizen, maar ook in cafés, schoolgebouwen en andere gebouwen die hun deuren open doen om te herinneren en herdenken.

Werkzaamheden
Je bent volwaardig lid van de redactie van het programma en doet research naar verhalen van en over voormalig joodse bewoners en naar verzetsverhalen. Je verifieert ooggetuigenverslagen, houdt voorgesprekken met vertellers en denkt mee over invulling van de verhalen en randprogrammering. Het NIOD zal als partner bijdragen aan de onderzoekswerkzaamheden. Daarnaast ondersteun je de productie van de programma’s en het coördineren van de vrijwilligers.

Wij bieden:
Een veelzijdige stageplek, deels op het kantoor van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité, deels in het Joods Historisch Museum en deels in de archieven van het NIOD. Er is een stagevergoeding van € 330,- (bruto) beschikbaar.

Contact: Voor meer informatie over het programma van vorig jaar kijk op openjoodsehuizen.nl/amsterdam2017. Interesse? Stuur uiterlijk 15 september 2017 een korte motivatiebrief met cv naar nikkiboot@4en5meiamsterdam.nl o.v.v. ‘sollicitatie stage Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet’.

This site is also available in English.