Kom vanavond met verhalen

Simon Caun (Amsterdam, 1926)

Tastbare herinneringen uit het Joods Monument

Simon Caun wordt op 20 maart geboren als het jongste kind van Salomon (Sal) Caun en Rika Leezer. Zijn vader heeft een herenmodezaak aan de Weteringschans. Simon heeft twee oudere zussen, Sara (Sonja) en Bertha (Betty), die hem veel op sleeptouw nemen.

Simon Caun met zijn ouders en zus Sonja. Vermoedelijk heeft Betty de foto gemaakt. ca. 1933-1934. privécollectie familie van Beetz, alle rechten voorbehouden.Simon Caun kort voor zijn deportatie, 1942, privécollectie fam. van Beetz, alle rechten voorbehouden.

Op vakantiedagen wordt hij vaak samen met Betty en andere kinderen uit de buurt met een lunchpakketje naar Artis gestuurd, waar ze zichzelf hele dagen vermaken.

Simon groeit op tot een vrolijke, sportieve jongen. Hij gaat in de leer als bontwerker en is lid van de joodse jongerenvereniging Beis Yisroeil en van de joodse voetbalvereniging Hortus Eendracht Doet Winnen (HEDW). De wekelijkse pianolessen zijn een verplichting van zijn moeder, maar hij speelt ook gitaar en heeft een liefde voor operette.

Met zijn blonde haar heeft Simon geen 'typisch joods' uiterlijk. Wanneer hij de verplichte J in zijn persoonsbewijs moet gaan halen bij de gemeente, zegt de beambte dat hij met zijn 'christelijk gezicht' beter kan gaan onderduiken, en geeft hem geen J. Zijn gezagsgetrouwe vader laat Simon alsnog een Joods persoonsbewijs halen. Niemand beseft dan nog de ernst van de situatie. Wanneer Simon een 'werkoproep' krijgt, zegt hij vrolijk tegen zijn familie dat hij over drie maanden wel weer terug zal zijn. De avond voor vertrek laat hij voor zijn nieuwe werkgevers een representatieve pasfoto maken.

Op 20 juli 1942 gaat hij zingend naar het Centraal Station. Zijn gitaar neemt hij mee.
De trein brengt hem naar het doorgangskamp Westerbork, waar hij meteen de volgende dag op transport wordt gestuurd naar het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Hij wordt nooit in het kamp geregistreerd, waaruit men moet concluderen dat hij direct na aankomst op 22 juli is vermoord. Zijn officiële sterfdatum is echter vastgesteld op 30 september. Simon Caun is dan zestien jaar.

Meer informatie over Simon is te vinden op zijn pagina op het Joods Monument.

Dit verhaal is tot stand gekomen met hulp van Simons familie. Speciale dank gaat uit naar Lou van Beetz en Simon Soesan. 

Mede mogelijk gemaakt door Claims Conference
Mede mogelijk gemaakt door Claims Conference

This site is also available in English.