Geschiedenis van het Joods Museum junior

Artikel

Midden in het Joods Museum staat een huis met drie verdiepingen en in elke kamer is iets anders te zien of te doen. Een kleine rondleiding.

Max de Matze

Max de Matze is de gids in dit drie verdiepingen tellende huis. In ieder vertrek neemt hij de bezoeker bij de hand en geeft waar nodig toelichting. Hij zit vol grappen, bezit veel wijsheid en maakt van het bezoek een feest.

Luister naar de rap van Max!

Het huis van de familie Hollander

In het warme en speels ingerichte huis van het Kindermuseum woont de Joodse familie Hollander. Vader, moeder en hun drie kinderen beleven elk op hun eigen manier hoe het is om Joods te zijn. Iedere bezoeker kan in huize Hollander zelf ervaren wat belangrijk is in de Joodse traditie. Wat wordt er bijvoorbeeld bij de Hollanders gegeten en wat niet? Waarom worden er zoveel vragen gesteld en door wie? En waarom is het soms belangrijker om lawaai te maken dan om stil te zijn?

De woonkamer

In de woonkamer zien we een film waarin Max de Matze de familie Hollander introduceert. Op een groot portret staat het gezin Hollander te midden van hun verre familieleden: van Abraham en Anne Frank tot Mozes en Max de Matze. In een dressoir vol verrassingen krijg je verschillende antwoorden op de vraag wie en wat Joods is en waarom. Voor de één een feest van herkenning, voor de ander het begin van een bezoek vol verwondering.

De studeerkamer

In de studeerkamer leer je over de Tora en de Joodse traditie, het belang van samen leren en het stellen van vragen. In de film zie je de kinderen Hollander in gesprek over de leefregels uit de Tora. Op een grote leesplank kun je zien hoe uit het Hebreeuwse boek, waar zij uit leren, rabbijnen en andere geleerden tevoorschijn springen. Iedere rabbijn geeft zijn eigen uitleg aan de tekst en samen stimuleren zij de kinderen mee te praten over de betekenis van het gebod Heb je naaste lief als jezelf.

De keuken

In de keuken leer je wat koosjer is en wat niet. De kleuren rood en blauw geven het onderscheid aan tussen vleeskost en melkkost. In een filmpje twijfelt de jongste zoon Benji onder tafel of hij het glas melk in zijn hand op de rode of blauwe vloer zal zetten. De grote keukentafel is een wereldkaart. Hierop kun zien hoe de joden zich hebben verspreid over de wereld (diaspora). Je kan hier zelf een challe (gevlochten broodje) bakken.

De sprekende muur

Een sprekende muur vertelt wat de Obbene Sjoel in het verleden heeft meegemaakt. De muur is beschadigd en zal niet meer worden gerepareerd, opdat niemand kan vergeten dat er in tijden van oorlog veel kapot is gemaakt. Voorwerpen, filmbeelden, gedichten in de muur, en herinneringen van de familie Hollander vertellen over de geschiedenis van de joden in Amsterdam. Kinderen en volwassen bezoekers worden uitgenodigd een persoonlijke herinnering op te schrijven en bij de muur achter te laten.

De muziekkamer

In de muziekkamer kun je instrumenten bespelen die horen bij Joodse feestdagen. De tonen en klanken van een oude ramshoorn, een moderne zilveren ratel en verschillende trommels zetten je aan het denken of moeten het kwaad overstemmen. Het zijn instrumenten die je bewust maken van je eigen manier van leven en van je verantwoordelijkheid voor elkaar. In een film kun je zien hoe de Hollanders met deze instrumenten optreden in het kleinste theater van Amsterdam.

Op zolder

Van november 2019 tot januari 2021 is op de zolder van het Kindermuseum het Droombos van Eli Content te zien. Het Droombos is gemaakt van afvalkarton. Het is een bos waarin de wereld op zijn kop staat, vol vreemde en clowneske figuren. Een bos waar geheimzinnige geluiden klinken, een bos waar bomen en mensen zo verbonden zijn dat je bijna niet ziet waar de mens ophoudt en de boom begint.