Madoerastraat t.o. 28

4 mei 13.30 en 15.30 uur

Tijdens de oorlog wordt Liesje Prins, een Joods meisje van vijf jaar uit Amsterdam, door haar ouders op de hoek Atjehstraat-Madoerastraat ondergebracht. Zelf duiken zij in Amsterdam onder, maar worden in september 1943 verraden en naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. Liesje wordt in Haarlem liefdevol verzorgd door muzieklerares Lyda Reijer. Ook Lyda’s zus Rie en haar man Jo van der Voort, die in Tilburg wonen, helpen bij de onderduik. Maar dan vallen er Jodenjagers in.

Als historicus heeft Jan een grote interesse voor de menselijke kant van de Tweede Wereldoorlog. Eerder schreef hij over de Haarlemse drukkers in verzet vader en zoon Hoogendoorn en over de 'foute’ Haarlemse familie Faber.  

Zijn nieuwe boek Lyda & Liesje vertelt het dramatische verhaal van de vijfjarige Liesje en haar beschermengel Lyda. Het verhaal speelt zich niet alleen in Haarlem af maar ook in Amsterdam, het Gooi, Zaltbommel en Tilburg. Jan is er in het buitenland in geslaagd zowel familieleden van Lyda als van Liesje op te sporen. Van beide kanten kreeg hij mooie foto's. Ontroerend is dat Jan kon putten uit het babyboek van Liesje, gemaakt door haar moeder. Het origineel bevindt zich in het Jewish Museum van Sydney, Australië. 

Het boek en Jan’s verhaal dat hij op 4 mei vertelt, zijn een eerbetoon aan Liesje Prins en haar helpster Lyda Reijer, maar eigenlijk aan álle slachtoffers van de naziterreur. Een toegankelijk verhaal, ook zeer geschikt voor kinderen. 

This site is also available in English.