In de winkel en tevens het huis van Jan van Dam vertelt Eva Kwant het verhaal van Jan van Dam en Mozes Aptroot in de Tweede Wereldoorlog. Dit verhaal gaat over twee verschillende levens die door een paar manchetknopen met elkaar verbonden zijn.
Bij Eva Kwant thuis lagen altijd al een paar manchetknopen en zij was benieuwd waar die vandaan kwamen. Daar heeft ze voor haar profielwerkstuk in het HAVO eindexamenjaar onderzoek naar gedaan.
Eva kwam erachter dat de manchetknopen van haar overgroot opa Jan van Dam zijn geweest. Jan van Dam had die manchetknopen van Mozes Aptroot gekregen. Mozes was Joods en geboren in Leek, maar later naar Groningen verhuisd. Mozes en zijn gezin werden opgepakt en weggevoerd naar een concentratiekamp. Bijna niemand van zijn familie overleefde de Tweede Wereldoorlog.
Jan van Dam schreef een brief als bijlage om een uitkering van Stichting ‘40’45 te krijgen. In deze brief staan veel namen van verzetsmensen en van mensen die hen opgepakt hebben. Ook staat er in de brief dat Jan van Dam in het onbekende werkkamp Fürstenau heeft gezeten.
Voor haar profielwerkstuk onderzocht Eva van wie de manchetknopen waren. Ze wilde de knopen graag teruggeven aan de nabestaanden. Of het gelukt is om nabestaanden te vinden en de manchetknopen terug te geven, vertelt ze op 4 mei.
Foto: Jan van Dam